Situatia de la Barnesti, din comuna Pirjol, prezentata pe o retea de socializare ca fiind una disperata si ca oamenii sunt izolati si uitati de autoritati de mai multe zile, s-a lamurit luni. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau au mers la fata locului, dupa ce au aflat din aceeasi sursa si din presa cele relatate, pentru ca institutia nu a fost informata ca in acea localitate ar fi probleme, nici prin 112 si nici direct.

Zilele trecute, ei au fost prezenti in alte sate din Pirjol, unde au salvat oameni si au ajutat la evacuarea apei din gospodariile inundate si puteau fi informati.

Revenind la situatia de ieri, salvatorii au dus in Barnesti doua tone de apa potabila. Accesul in sat se face pe un drum pietruit, insa practicabil. La un moment dat, acesta dispare, pentru ca pârâul si-a schimbat cursul si si-a facut albia pe drum, dar autovehiculele pot merge pe lânga apa, pe un drum improvizat dupa inundatii, pâna aproape de scoala. Pe oameni i-am gasit curatând casele si anexele de mâl. Gradinile le-au fost distruse in totalitate si toate gardurile au fost puse la pamânt, dar au recunoscut ca n-au cerut ajutor numanui.

PUBLICITATE

„N-am cerut la nimeni ajutor, ca a fost cu votarea. Ei au fost ocupati cu treburile lor. Ne-am descurcat si noi cum am putut. Am fost la Moinesti de ne-am luat apa, mai este o fântâna aici, cam are mâl, dar asa am luat”, spunea Tinca Pruteanu, localnica. Desi le-au fost aduse patru rezervoare mari cu apa de baut, localnicii nu s-au inghesuit cu galetile. „Eu nici nu pot sa ies din ograda. Apa ne-a mai adus un vecin si au vrut sa ne aduca de la primarie, dar fiind cu votarea au fost trimisi inapoi ca n-au voie. Nu pot sa car apa de aici, ca stau departe”, spunea si Elena Condret, o alta localnica. Pompierii au ramas insa in zona cu camioanele cu apa.

Autoritatile locale din comuna recunosc ca stiau de situatia din Barnesti si se felicita in schimb ca au reusit sa amenajeze la timp sectia de votare, in scoala inundata. „Am avut afectate Pirjol si Bahnaseni, dar la Barnesti nu se mai putea ca nu avea nici semnal la telefon. Sâmbata, când m-am dus acolo, dezastru. Cea mai afectata era localitatea Barnesti. Abia am reusit sa scoatem mâlul din sectia de votare, cu cei de la ajutorul social si s-a votat. Votanti au fost peste 100”, spunea Ion Alexandrescu, primarul interimar al comunei Pârjol. Prezenta la vot a fost una buna, daca tinem cont de faptul ca in localitate sunt in jur de 170 de persoane.

Intrebati de ce au refuzat instalatia de potabilizare a apei, cei din administratia locala au motivat ca nu ar fi avut unde sa o monteze si ar fi durat prea mult testele pentru a fi siguri ca este buna de consum, concluzionând ca oricum era apa potabila in Pirjol, iar oamenii se puteau alimenta de acolo. Ghinionul satenilor din Barnesti a fost ca inundatiile s-au suprapus cu alegerile, iar victime ale sicanelor politice nu au fost doar ei.

Desi nu sunt tot timpul apreciati pentru munca lor, pompierii bacauani au fost si luni prezenti in localitatile afectate de inundatii si vor fi alaturi de sinistrati pâna ce isi vor curata toate gospodariile.

[wonderplugin_gallery id=”586″]

„Noi nu am primit pâna la aceasta ora niciun raport operativ, asa cum ar fi trebuit de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta Pirjol. Astazi am venit in sprijinul populatiei cu apa potabila, intrucât ni s-a comunicat ca populatia duce lipsa de apa, dar dupa cum vedeti nu este nicio persoana care sa doreasca apa”.
colonel Gabi Ciubotaru, imputernicit adjunct al inspectorului sef (ISU Bacau).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ