Steriletul si anticonceptionalele nu le mai sunt de mult straine pirandelor. Se pare ca femeile de etnie rroma au din ce in ce mai multa grija de ele si sunt direct interesate de sanatatea lor si a copiilor.

Pirandele din comunele Caiuti si Stefan cel Mare merg regulat in municipiul Onesti pentru a beneficia de anticonceptionale. Pentru a preveni aparitia sarcinilor nedorite si a­vorturile, Ministerul Sa­na­­tãtii deruleaza de mai multi ani in cadrul Pro­gramului National pentru Sanatatea Femeii si Co­pilului o actiune de acor­dare gratuita de contra­ceptive.

In acest program, care are drept scop cresterea accesului la serviciile de sanatatea reproducerii sunt implicati atât specialisti din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bacau, cât si medicii de familie care au cursuri de planning familial. “Femeile de etnie rroma sunt din ce in ce mai constiente de riscurile pe care le implica sarcinile nedorite si avorturile. Multe dintre ele merg la Onesti, la cabinetul de planning familial, pentru a beneficia de contraceptive, dispozitive intrauterine sau prezervative.

PUBLICITATE

Interesul manifestat fata de sanatatea lor nu poate decât sa ne bucure. Si eu am paciente gravide de etnie rroma care vin regulat la control sau mame care au copii mici. Sunt curate, vorbesc frumos si cer informatii ori de câte ori au vreo nedumerire”, declara dr. Gabriela Macovei, medic specialist in comuna Caiuti. Ea spune ca achizitiile in acest program se fac de Ministerul Sanatatii si tocmai din acest motiv femeile trebuie sa mearga la Onesti pentru a obtine contraceptivele.

Categoriile care beneficiaza de contraceptive gratuite sunt elevele, studentele, persoanele aflate in somaj, persoane care fac parte din familii ce beneficiaza de ajutor social, femeile cu domiciliul stabil in mediul rural, cele care au efectuat un avort la cerere intr-o unitate sanitara publica, alte persoane fara venituri, care dau declaratie pe propria raspundere in acest sens.

Femeile din aceste categorii primesc in cabinetele de planning familial contraceptive orale (Marvelon si Excluton), injectabile (Magestron si Depoprovera), dispozitive intrauterine si prezervative. Pentru a beneficia de contraceptive gratuite, persoanele din categoriile amintite se pot adresa cabinetelor de planificare familiala, medicilor de familie inclusi in program, cabinetelor de obstetrica-ginecologie din ambulatoriul de specialitate sau sectiilor de ginecologie in care se efectueaza avorturi la cerere. Desi femeile de etnie rroma folosesc metode contraceptive, natalitatea ramâne crescuta in aceste comunitati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ