Luna august nu mai este o luna banoasa pentru sectorul imobiliar. Nici macar stranierii nu mai revitalizeaza piata, asa cum faceau in alti ani. Acestia au renuntat sa mai cumpere proprietati iar cei care au incep sa le vânda.

Agentiile imobiliare, site-urile de profil si rubricile de mica publicitate ale ziarelor sunt pline cu anunturi de vânzari apartamente, case, terenuri sau spatii comerciale. In alti ani, luna august era una dintre cele mai profitabile pentru cei care activeaza in domeniu. Stranierii veneau acasa plini de bani si hotarâti sa-i investeasca in proprietati. De când s-a instalat criza, nici macar ei nu mai sunt interesati sa cumpere.

„Piata este in scadere. Preturile au crescut, asa se intâmpla in fiecare vara, iar cei care vor sa cumpere asteapta ca acestea sa scada. Lunile cu cele mai multe tranzactii sunt iarna. Vara sunt foarte multe oferte dar putine tranzactii. Cei care muncesc in strainatate nu mai cumpara. Nici ei nu mai au bani. Sunt multi care au ramas fara serviciu si, din contra, isi vând proprietatile” – sune Florin Popovici, presedinte la Compania Imobliara Apollon Bacau.

PUBLICITATE

Preturile ridicate sunt mentinute si de cei care nu sunt fortati de imprejurari sa vânda si isi dau apartamentul sau terenul numai daca i se ofera si pretul cerut.

Casele si terenurile nu au cautare

Potrivit agentilor imobiliari, casele si terenurile nu sunt cautate. Sunt foarte multe case la vânzare, dar nu sunt clienti. Pretul unui imobil intr-una din comunele apropiate municipiului Bacau poate porni si de la 60.000 de Euro, cu 500 de mp de teren si doar acestea mai prezinta interes. Casele batrânesti nu au niciun fel de succes.

Si proprietarii de terenuri asteapta in zadar sa-si vânda loturile. Singurele tranzactii se fac cu dezvoltatorii imobiliari. „Am o bucata de teren de aproape 1.000 de mp la Lilieci. Vreau sa-l dau cu 11 – 12 euro/mp. Mai jos nu las. L-am scos de ceva timp dar nu am avut clienti. Doar au intrebat, unde e, cum e, ce utilitati are si atât. Oricum nu ma grabesc”, ne-a spus Ion Dumea, unul dintre ofertanti.

La momentul de fata se mai vând apartamentele ieftine, in special cele la pont, date de oameni aflati la ananghie. Recent, in zona de Nord, s-a vândut un apartament cu 2 camere, decomandat, la doar 17.500 de Euro, asta in conditiile in care pretul real este de circa 30.000 de Euro. Proprietarul avea nevoie de bani.

Spatiile comerciale, cerute din nou

Dupa câtiva ani in care zeci de spatii comerciale au stat goale, acum acestea au din nou cautare. In proportie de 95% sunt inchiriate si prea putini au bani sa le cumpere. In aceasta perioada se contureaza si oferta de inchirieri de apartamente si garsoniere. Tot stranierii sunt cei care scot la inchiriat proprietatile pe care le au in oras. De exemplu, un apartament cu doua camere se inchiriaza cu 150 de Euro.

Scump si ieftin

Cea mai scumpa locuinta scoasa la vânzare are pretul de 600.000 de Euro. Este o casa cu 24 de incaperi si cu 5.000 de mp de teren. Cea mai ieftina este o garsoniera confort 3, pe strada Nicu Enea, si care se vinde cu 6.000 de Euro. Un apartament cu 2 camere, nedecomandat, din zona Milcov, este vândut pe 12.000 de Euro.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ