28 martie 2024
ContrasensPetrol si TVA

Petrol si TVA

In vreme ce Arabia Saudita a declansat un amplu program de austeritate si se imprumuta pe pietele internationale pentru prima data in ultimul sfert de secol, Iranul a anuntat ca, pentru prima data in ultimii 50 de ani, tara incaseaza mai mult din taxe decât din exporturile de petrol.

Iranul, acea tara islamica criticata constant de Occident pentru dictatura religioasa si pentru ambitiile atomice, se dovedeste a fi invatat lectiile istoriei si dovedeste o flexibilitate mult mai mare decât am fost lasati sa ne imaginam.

De altfel, ideile pe care propaganda a incercat constant sa ni le inoculeze – referitoare la faptul ca dictaturile „rele” sunt stupide, spre deosebire de dictaturile „bune”, pro-occidentale, care sunt inteligente – se dovedesc simple fabulatii, usor de demontat.

Revenind la subiect, in acest moment, conform datelor oficiale anuntate de Iran, doar 10% din PIB-ul tarii provine din vânzarea de petrol. Din acesti bani, 20% intra intr-un fond destinat cheltuielilor pentru dezvoltare, la fel cum procedeaza si Rusia. Confruntata cu sanctiuni economice ca urmare a dezvoltarii unui program nuclear, tara a fost nevoita sa-si restructureze economia.

Iranul a inceput sa-si schimbe sistemul de taxe inca din 1990, beneficiind de asistenta FMI, dar adevaratele eforturi au avut loc in timpul presedintelui reformist Mohammad Khatami si au continuat sub Mahmoud Ahmadinejad, când a fost introdusa Taxa pe Valoarea Adaugata.

Vânzarile de petrol ar putea, totusi creste, având in vedere ca in câteva luni sanctiunile impuse Iranului vor fi ridicate, ca urmare a acordului incheiat in privinta programului de inarmare nucleara. Astazi Iranul extrage trei milioane de barili pe zi, din care 1,3 milioane le exporta, insa se asteapta ca, pe masura ce sanctiunile sunt ridicate, exportul sa ajunga la 2,3 milioane de barili in vara anului viitor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri