La ora actuala, analizele pentru depistarea acestor virusuri se platesc

– campania de informare si constientizare a importantei depistarii la timp a bolii se deruleaza sub sloganul „Vieti salvate prin pasi mai simpli”

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH) din România a lansat o petitie online pentru a sensibiliza Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa introduca testarea gratuita pentru depistarea virusurilor hepatitice B, C si D. Analizele ar trebui incluse in pachetul de baza si sa poata fi prescrise de catre medicul de familie.

„În acest moment, doar femeile însarcinate au acest drept, însa lista celor care ar trebui sa beneficieze gratuit de markerii virali, prin trimitere directa de la medicul de familie ar trebui sa se extinda la toate categoriile de risc recunoscute de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societattile Medicale Profesionale nationale si internationale”, se arata intr-un comunicat al APAH-Ro. Potrivit statisticilor, in România sunt aproape doua milioane de persoane purtatoare de virusuri hepatitice, insa se presupune ca mai bine de jumatate nu stiu ca au boala. Hepatita este lipsita de simptome si de aceea multe cazuri sunt depistate abia când sunt in stadiu avansat. De multe ori, bolnavul afla de aceasta afectiune in urma unor analize de rutina. Daca ar afla din timp, atunci sansa de vindecare ar fi mai mare.

In judetul Bacau sunt peste 14.000 de bolnavi de hepatita. In ceea ce priveste virusurile B sau C, numarul cazurilor noi inregistrate an de an sunt putine, dar asta si pentru ca oamenii nu se testeaza. „In primele sase luni ale anului 2015, in judetul Bacau au fost depistate 7 cazuri noi de hepatita B si 1 caz de hepatita C. Anul trecut au fost 4 cazuri de hepatita B si 11 cazuri de hepatita C”, ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. O analiza pentru depistarea hepatitei costa intre 45 si 65 de lei. Petitia pentru ca teste sa fie gratuite poate fi semnata pe www.petitieonline.com (Vieti salvate prin pasi mai simpli – testele de depistare).

Masuri de prevenire a hepatitei

– vaccinarea împotriva hepatitelor A si B
– spalatul pe mâini dupa folosirea toaletei, înainte de masa si ori de câte ori este nevoie
– folosire de seringi si ace de unica folosinta
– sterilizarea corecta a instrumentarului medical, stomatologic
– igiena si dezinfectare adecvata în spitale, laboratoare, maternitati si cabinete stomatologice


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ