Programul de regenerare a padurilor in anul 2015 pus in aplicare de Directia Silvica Bacau vizeaza regenerari naturale pe 500 de hectare, regenerari artificiale pe 180 ha si completarea culturilor pe 67 ha (din anii anteriori), pentru care se vor folosi peste un milion de puieti. Pâna pe 16 aprilie, in judetul Bacau se afla in derulare campania „Luna plantarii arborelui”, in care vor fi antrenate, la actiuni de impadurire, locuitori ai judetului, autoritati locale, scoli, institutii si ONG-uri.

Se vor planta – ne-a informat purtatorul de cuvânt al institutiei, Alexandru Rosca – 156.000 de brazi, 49.000 de larice, 550.000 de molizi, 2.000 de puieti de pin silvestru, 120.000 de goruni, 4.000 de puieti de stejar peduncula, o mie de puieti de plop euramerican, 5.000 de plopi albi, 11.000 de salcâmi, 55.000 de fagi, 21.000 de ciresi, 14.000 de frasini si 99.000 de paltini de munte. Directia Silvica are semanaturi in solarii pe 900 mp, semanaturi in câmp pe 36 de ari si repicaje de rasinoase pe 131 de ari.

In pepiniere sunt peste cinci milioane de puieti, din care apti de plantat sunt 2.643.900, iar in solarii sunt 1.276.100 de puieti apti de repicat (replantari de puieti pe locurile unde vor ramâne definitiv). Directia Silvica va populariza, importanta pastrarii integritatii fondului forestier si va organiza amenajarea si intretinerea spatiilor verzi la sedii de ocoale silvice, districte, cantoane, va mediatiza evenimentul „Luna plantarii arborilor” în scoli, cu scopul responsabilizarii elevilor fata de fondul forestier.

Vor fi puse in discutie teme precum incalzirea globala, importanta certificarii padurilor, vor avea loc si concursuri scolare. Pe 8 si 9 aprilie, in Piata Tricolorului din Bacau va fi organizata, impreuna cu Palatul Copiilor si Asociatia Vernal, expozitia „PET CAP, creativitate de Luna Padurii” (mozaicuri din PET-uri facute de copii din 30 de scoli).

De asemenea, pe 16 aprilie va fi vernisata traditionala expozitie de arta plastica, in care vor expune elevi din Bacau, Iasi, Braila, Tecuci si Galati. „«Luna plantarii arborelui» este unul dintre cele mai importante evenimente silvice si ecologice, o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic.

Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din 1872, când a debutat in SUA, ca o consecinta fireasca a accentuarii despaduririlor. In România, a fost organizata pentru prima data in anul 1902 de catre Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instructiunii Publice”, a declarat ing. Camelia Mihaela Hadarag, Ocolul Silvic Darmanesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Frumos! Trebuie sa ne reconstruim tara furata! Dar ce facem cu camioanele care trec in continuare zilnic cu busteni seculari?? Se taie zi si noapte, se rad padurile si nu se opreste defrisarea!!! Prin Targu-Ocna trec zilnic camioanele cu padurile stramosilor nostri furate de mostenitori inchipuiti!

  2. Este foarte bine ca mai sunt oameni care gandesc la luna plantarii arborelui, fiind unul dintre cele mai importante evenimente sivice si ecolgice din Romania. Dar ma gandesc la cei care exploateaza si defriseaza padurile romanesti, ei cu ce contribuie la plantarea de arbori ? Ei stiu sa distruga, dar la plantare de arbori nu participa cu nimic. Ei merg pe profit personal fara avea grija de ce se intampla in jurul nostru. Cu dreglarea anotimpurilor, cu terenuri care fug la vale datorita ploilor etc. Se vede ca la pomana au venit toti neaveniti ca mostenitori inchipuiti, dar la plantare de arbori fug de le sfarae calcaile. Degeaba tot sensibilizam noi publicul ca factorii decizionali cu privire la importanta padurilor, nu iau nici o masura de rezolvare a cazurilor existente in tara. Rolul padurilor este esential in mentinerea echilibrului ecologic in tara noastra si in intreaga lume . Pentru bani distruge orice, cei de la putere, numai profit sa aiba, distruge chiar si populatia cu medicamente false si contra facute, cu EU-ri etc. Pentru profit personal .Este un genocid de distrugere a populatiei, prin diverse cai subterane, necunoscute de cetateni.

LĂSAȚI UN MESAJ