– 847 de kilograme de peste cu viermi, retrase de veterinari din galantarele comerciantilor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a depistat in tara, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, o cantitate insemnata de peste adus din Spania (trunchi de merluciu congelat) infestat cu paraziti. In total, pe piata româneasca, au ajuns peste 23 de tone din acest peste (sase loturi).

Analizele facute de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara la probele recoltate din acest peste au relevat ca, la patru loturi, au fost depistate larvele nematodului Anisakis în viscere, iar în probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atât în viscere, cât si în musculatura dorsala si cea abdominala.

Pestele cu probleme, provenit din Spania, a fost identificat si de inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau la diversi comercianti din Bacau.

„La nivelul judetului Bacau, a fost retrasa de la comercializare o cantitate totala de 847 kg din acest produs. Conform reglementarilor, operatorul a initiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, implicata în gestionarea alertei”, a declarat dr. Florin Claudiu Balta, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.

La nivelul intregii tari, pâna la aceasta data, s-a retras de la comercializare pester 3.800 de kilograme (1.578 de kg din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kg din loturile de produs cu localizare viscerala).


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ