Directorul general al societății Transgaz, Ion Sterian, a anunțat semnarea unui contract în valoare de 64,3 milioane de euro (fără TVA) pentru consolidarea sistemului de transport de gaz metan între Onești și Isaccea.

Lucrările care vor moderniza stațiile de comprimare din Onești și Siliștea ale Transgaz vor fi efectuate de un consorțiu de trei firme din România – IRIGC Impex (lider de asociere), Euro Construct Internațional și Inspet. Firmele au încheiat exercițiul financiar 2018 cu profit, iar cifra de afaceri cea mai mare o are societatea Inspet.

Stația de pompare de la Onești este cea mai importantă stație de recepție, filtrare și distribuție din Moldova a Transgaz.

Ministerul Energiei a emis acum un an Autorizația de construire pentru etapa I din proiectul de consolidare a sistemului de transport a gazelor naturale în România între Onești și Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea.

Consolidarea sistemului de transport gaze naturale între Onești și Isaccea poate contribui la crearea unui culoar de transport între piețele din Grecia, Bulgaria, Romania și Ucraina, în condițiile în care se va realiza interconectarea între Grecia și Bulgaria.
De asemenea, acest proiect va permite și dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului național de transport.

„Proiectul va permite României să alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din producție proprie, dar și preluarea de către Transgaz a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Beneficiile proiectului se vor simți inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale țării, mai ales pe timpul iernii când, din cauza temperaturilor scăzute, cresc foarte mult consumurile.“
Anton Anton, ministrul Energiei