Asa cum era de asteptat, in a doua luna din aceasta toamna numarul angajatilor care au ramas fara loc de munca a crescut destul de mult fata de perioada anterioara. Daca in august, de exemplu, din judetul Bacau, au fost disponibilizati 3.326 salariati, in octombrie 4.045 persoane au fost concediate. In acelasi timp, insa, din evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau au fost scosi, in octombrie, 4.141 someri, cu peste 1.000 mai multi decât in august.

Astfel, rata somajului a crescut fata de august de la 6,3 la 6,4 someri la 100 persoane angajate. Dintre cei scosi din evidenta AJOFM Bacau, multi au terminat perioada de acordare a indemnizatiei de somaj si ca atare nu mai sunt mentinuti in baza de date a acestei institutii decât daca solicita in scris acest lucru, ceea ce ei nu au facut.

Altii s-au angajat ori au epuizat cele 6 luni in care au avut dreptul la servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii. Revenind la cei inscrisi in baza de date a AJOFM Bacau, trebuie sa spunem ca si de aceasta data o proportie foarte mare dintre ei au un nivel de instructie si educatie extrem de scazut.

PUBLICITATE

Deocamdata, insa, este cert ca somerii fara nicio pregatire profesionala ori cu astfel de cunostinte extrem de modeste nu au acumulat nici vechimea in munca necesara (12 luni) pentru a avea dreptul la indemnizatie de somaj. Din aceasta cauza, si proportia celor care nu primesc un asemenea ajutor financiar este alarmanta. Si in prezent, numai 20 la suta dintre someri, respectiv 2.959, au dreptul si beneficiaza de indemnizatie. Ceilalti peste 11.000 someri nu au niciun venit ori traiesc din mila statului, adica din ajutorul social.

„80 la suta din numarul total al somerilor inregistrati sunt persoane care au un nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional. De aceea, suntem preocupati ca, prioritar, astfel de persoane sa fie incluse in programele de calificare sau de reconversie profesionala, in functie de fiecare caz in parte. Noi speram ca asa cresc sansele acestora ca dupa absolvirea cursurilor sa se integreze pe piata muncii”.
Florina Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Continuati sa il votați pe Stavarache. Este un primar excelent, a distrus Bacaul si la propriu si la figurat. La asa clasa politica in Bacău, asa economie. Somajul este la cote alarmante. Magazinele se închid pe capete. Atât mai rămăsese, ca tot ce ține de producție este de domeniul istoriei. Un oras fara viitor care în curând va ramane doar cu hypermarketuri si pensionari.

LĂSAȚI UN MESAJ