Polițiștii rutieri au depistat săptămâna trecută, în cadrul unei acțiunilor desfășurate, peste 200 de pietoni, care traversau strada prin loc nepermis și 25 de conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea arterelor rutiere.

Siguranța rutieră și salvarea de vieți omenești sunt priorități ale polițiștilor băcăuani. Astfel, în perioada 31 octombrie – 6 noiembrie a.c., polițiștii rutieri din județul Bacău au acționat pentru prevenirea victimizării pietonilor prin accidente rutiere.

În cadrul acțiunilor derulate polițiștii au identificat în trafic 229 de persoane care traversau arterele rutiere ale județului prin loc nepermis.

Față de cei în cauză s-au luat măsuri de sancționare contravențională.

De asemenea, polițiștii au depistat 25 conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversare.

Față de aceștia s-a luat măsura sancționării contravenționale și măsura complementară de reținere a permiselor de conducere.

Sfaturi pentru pietoni

O asigurare temeinică în faţa trecerii pentru pietoni vă va menţine în siguranţă. Mai bine aşteptaţi ceva mai mult pe trotuar, decât să fiţi nevoiţi apoi să vă petreceţi timpul în spital.

În calitate de pietoni, sunteţi obligaţi să vă deplasaţi numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia dumneavoastră de mers. Când şi acostamentul lipseşte, sunteţi obligaţi să circulaţi cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, tot pe direcţia dumneavostră de mers.

Traversaţi drumul perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că o puteţi face în siguranţă.

Pentru a fi observaţi la timp de către conducătorii auto, pe timp de noapte, când vă deplasaţi pe partea carosabilă a drumului care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aveţi aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent – reflectorizante sau să purtaţi o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

După ce aţi coborât dintr-un mijloc de transport, nu traversaţi prin faţa sau prin spatele vehiculului şi nu vă angajaţi în traversare atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore.

Cu siguranţă preţuiţi compania celor apropiaţi, aşa că faceţi totul pentru a sta lângă cei care vă aşteaptă acasă!

Sfaturi pentru soferi

Stimaţi conducători auto, tragem un semnal de alarmă asupra modului în care conduceţi autovehiculele în apropierea trecerilor de pietoni.

În tumultul traficului, printre miile de maşini care circulă încoace şi încolo, pietonul are şi el un punct de siguranţă: trecerea pentru pietoni! Este locul care, prin lege, îi oferă integritate corporală. Sau ar trebui să fie aşa, pentru că, se pare că unii şoferi uită acest lucru.

Acordaţi-le şi dumneavoastră, conducătorii auto, respectul cuvenit prin simpla oprire a autovehiculului şi acordarea de prioritate în momentul traversării. Este dreptul lor şi obligaţia dumneavoastră. Gândiţi-vă că cel care trece drumul vă poate fi părinte, vă poate fi mentor în viaţă, vă poate fi copil, soră, frate sau altcineva drag şi merită măcar atât. Altfel, ne întoarcem la cercetări la faţa locului ale unor accidente iar în urmă, rămân răni deschise ce nu se vor vindeca niciodată şi regrete tardive ale unor întâmplări nedorite.

Conducerea preventivă, viteza redusă, atenţia trebuie să devină, odată pentru totdeauna, principiile cărora să vă subordonaţi necondiţionat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Aș vrea să stiu la ce folosește să sancționezi de 2 ori pe an un număr de N pietoni și de 10ori mai putin soferi? educația rutieră se mai face? unde ? cum? dar dezbateri publice despre semnalizările rutiere? Ce e cu benzile colorate de pe trotuare care sunt sau nu sunt pentru bicicliști? Pe troutuare (N Balcescu) sunt biciclisti acrobati gramadă, pe multe trotuare se parcheaza la discretie (de exempu la intrarea in ambulatoriul de adulti). Oare există o strategie a politiei rutiere? dacă există vă rog domnilor să o faceți publică și pe site-ul politiei Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ