Joi, 17 ianuarie, expiră perioada de doi ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II) o au la dispoziție pentru a solicita oficiului registrului comerțului (ORC) din raza sediului profesional, înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate. Însă, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului în județul Bacău peste 2.400 de asemenea agenți economici nu au înregistrat astfel de mențiuni.

În județul Bacăul sunt active aproape 10.200 de PFA și II, dar aproape 950 de PFA și aproape 1.470 de II nu au solicitat încă înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate. „Evident – ne-a declarat directorul ORC de pe lângă Tribunalul Bacău, Ghiorghiță Patrichi -, miercuri, în ultima zi în care se mai puteau solicita astfel de mențiuni, la noi a fost ceva mai mare aglomerație. Dar, numărul celor care nu le-au făcut rămâne mare, iar după 60 de zile vom radia din oficiu din Registru astfel de PFA și II”.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activități prevăzute de codul CAEN”, în timp ce „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN”.

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerțului radiază din oficiu persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislația în vigoare.

O PFA poate desfășura singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate cu contracte individuale de muncă activitățile pentru care este autorizată, iar o întreprindere individuală poate avea cel mult opt salariați.

Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 44/2008 a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2017.

Modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se putea face, în baza cererii adresate oficiului registrului comerțului competent, cu titlu gratuit.