”În perioada 31 ianuarie – 13 martie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel naţional, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase. În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost efectuate verificări şi controale la 725 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase”, a transmis, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

La data de 5 martie, în Bacău, poliţiştii au verificat o societate comercială, unde au descoperit aproximativ 182 de tone de substanţe periculoase (dintre care 96,7 tone de substanţe toxice) şi 22 de tone de deşeuri petroliere, care erau deţinute fără respectarea prevederilor legale.

Din cercetări a reieşit faptul că respectiva societate comercială şi-ar fi încheiat activitatea în anul 2014, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, perioadă în care a expirat valabilitatea autorizaţiei de mediu, iar reprezentanţii societăţii nu ar fi îndeplinit obligaţiile de mediu trasate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, conform Codului penal, respectiv neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, aşa cum prevede O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, republicată.

Alte articole