cancer de sân
Spitalul Judeţean Bacău dispune de un ecograf performant/ Foto: Arhivă

– Ministerul Sănătății a anunţat că va demara de anul viitor primul program de screening pentru acest tip de cancer – în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Bacău sunt în total 2.017 cazuri de cancer de sân

În fiecare an, în jur de 200 de femei, din judeţul Bacău, sunt diagnosticate cu cancer de sân. Multe dintre aceste cazuri sunt depistate, din păcate, în stadii deja avansate şi lupta cu boala este mult mai dificilă.

Lucrurile s-ar putea însă schimba pe viitor. Ministerul Sănătăţii a anunţat că de la începutul anului 2018 va fi demarat primul program pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă de 21 milioane de euro.

„Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Din fondurile disponibile se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Totodată, vor fi derulate şi acțiuni de educare și informare a femeilor și de sprijinire și consiliere a celor diagnosticate.

Toţi aceşti paşi vor conduce apoi către extinderea testării la nivel naţional.

Ecografii mamare se pot face şi în Spitalul Judeţean Bacău

În judeţul Bacău, de la începutul acestui an, au fost diagnosticate cu cancer de sân 183 de femei, iar numărul total de cazuri rămase în evidenţă este de 2.017.

În cursul anului 2016, conform Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, au fost înregistrate 212 cazuri noi de cancer de sân.

Investigaţii pentru depistarea acestui tip de cancer se fac şi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, gratuit, prin ambulatoriu, cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, dar se pot investiga şi femeile internate în unitatea medicală, dacă doctorul consideră necesar.

În perioada ianuarie – 31 octombrie anul acesta, s-au efectuat aici 190 de ecografii de sân în ambulatoriu şi alte 18 pentru paciente internate, dar şi 174 de mamografii, dintre care 22 pentru femei internate.

Alte articole