Numarul absolventilor care s-au inscris in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau a crescut considerabil fata de sfârsitul lunii iunie. Pâna la 30 iunie numai 100 de absolventi din promotia 2013 si-au depus dosarul pentru somaj la una din agentiile ori punctele de lucru ale AJOFM, din raza lor de domiciliu.

Ulterior, insa, la agentii si la punctele de lucru a fost o adevarata avalansa de absolventi. Astfel, numai in primele trei saptamâni din luna iulie s-au inscris la somaj inca 700 de absolventi. Datele de ultima ora arata ca numarul celor care si-au terminat studiile in acest an si au intrat in baza de date a AJOFM se ridica la 1.232 persoane (1.081 absolventi de liceu, 124 cu studii superioare etc.).

Dar, cu siguranta, numarul celor care si-au incheiat studiile in 2013 si se afla in cautarea unui loc de munca este mult mai mare. Anul trecut, pâna la finele lunii septembrie, s-au inscris la somaj peste 2.000 de absolventi din promotia 2012. O parte dintre ei nu au beneficiat de indemnizatie de somaj, deoarece si-au depus dosarul dupa expirarea celor 60 de zile de la data absolvirii, termen prevazut de lege pentru acordarea sprijinului financiar.

PUBLICITATE

Cele 60 de zile curg de la data de intâi a lunii urmatoare celei mentionate in certificatul (adeverinta) de studii ori pe diploma (dupa caz), daca in acestea nu este precizata o zi anume.

Asadar, cei mai multi dintre cei care nu au trecut pe la agentia de forta de munca de care apartin o mai pot face, pentru a nu pierde indemnizatia. Aceasta incepe sa fie platita dupa cele 60 de zile, daca intre timp persoana care a solicitat dreptul la somaj nu si-a gasit un loc de munca.

“Pentru absolventi, ajutorul de somaj este de 250 lei si se achita timp de 6 luni. Dar ajutorul poate fi solicitat in termen de 12 luni de la absolvire, cu respectarea celor 60 de zile pentru depunerea dosarului” – a declarat Daniela Balan, purtator de cuvânt AJOFM Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ