28 aprilie 2024
ActualitatePescuitul recreativ, în pericol

* Centrul Regional de Ecologie Bacău, împreună cu alte zeci de organizații de profil din țară, se revoltă împotriva noilor reglementări în domeniu

Pescuitul recreativ, în pericol

”Pescuitul recreativ, în pericol!” este, de câteva zile, mesajul adus, prin toate mijloacele de comunicare, în atenția publicului la nivel național, iar în județul Bacău, prin Centrul Regional de Ecologie. Membrii organizației, precum și membri ai asociațiilor de pescari recreativi sunt îngrijorați de noile măsuri luate de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), prin modificările aduse legii pescuitului, modificări care ar fi în defavoarea celor dintâi și în avantajul Agențiilor Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS).

Îngrijorările voluntarilor ecologiști au pornit odată cu noua lege pentru pescuit, în vigoare din ianuarie 2017, și identificarea pe site-ul ANPA a unui proiect de ordin privind acordarea dreptului de pescuit recreativ în habitatele piscicole naturale (proiect Ordinul MADR – varianta 2-2017 publicat pe www.anpa.ro, secțiunea Legislație – proiecte de acte normative).

”Din pix, Ministerul Agriculturii şi ANPA pun pumnul în gură asociaţiilor de pescari şi dau cale liberă AJVPS-urilor. Proiectul pregăteşte o licitaţie, în urma căreia vor fi atribuite zonele de pescuit către asociaţiile care doresc să se ocupe de ele, adică acele asociaţii care vor percepe cotizaţii şi care vor fi obligate să combată braconajul, să facă populări, amenajari, educaţie, curăţenie etc. Ordinul include prevederi directe care favorizeaza AJVPS-urile şi elimina majoritatea asociaţiilor de pescari sportivi înfiinţate în ultimii ani. In anexa nr.3 a ordinului sunt prevăzute criteriile de evaluare prin care se stabilesc câştigătorii”, spun reprezentanții CRE Bacău. Noile reglementări, atrage atenția CRE Bacău, vor afecta grav activitățile asociațiilor mici, bazate, în mare parte, pe voluntariat.



”Rămâne de văzut cum se vor stabili zonele de pescuit. În mod normal acestea ar trebui să fie bine delimitate geografic, iar pentru fiecare zonă să se solicite o capacitate tehnică minimă. Cel mai mare abuz va fi acela că o asociaţie mică care solicită o singură zonă va fi depăşită la punctaj de o asociaţie mare care solicită toate zonele din judeţul respectiv, deşi este evident că administrarea unei zone limitate de către o asociaţie (de exemplu CRE- Lacul Bacău) e mult mai eficientă decât modul de administrare pe catre o asociaţie mai mare îl poate asigura pentru sute de kilometri şi mii de hectare de apă”, spun membrii CRE Bacău.

Aceștia, împreună cu membri ai unor asociații și organizații similare din țară au trimis deja, pe 25 ianuarie, un memoriu la ANPA prin care își exprimă punctele de vedere. În memoriu, care reprezintă poziția comună a 17 asociații unite din țară, semnatarii își motivează îngrijorările legate de ”câteva noutăți prezentate de proiectul afișat pe site-ul ANPA, care nu sunt perfect corelate cu cadrul legislativ care reglementează pescuitul, inclusiv Legea nr 1/2017 recent apărută” și că ”pescuitul recreativ trebuie să fie reglementat de autoritatea publică responsabilă (ANPA) pornind de la situația reală a acestui domeniu de interes pentru o mare categorie de persoane, cu respectarea drepturilor și reglementărilorexistente deja în domeniu, atât pentru pescarii recreativi, cât și pentru toate asociațiile de profil legal constituite”. (Mădălina Rotaru)

Nemulțumiri

Potrivit CRE Bacău, în ceea ce privește viitorul pescuitului recreativ în România s-au făcut deja, la nivel central, primii pași prin schimbarea legii pescuitului (Legea 1/2017), mai mult, ” ANPA a scos de la naftalină contractele din anii ’80 ale AJVPS-urilor, contracte pe care intenţionează să le prelungească prin acte adiţionale, iar pentru zonele de pescuit neatribuite pregăteşte un caiet de sarcini cu dedicaţie tot pentru vechile AJVPS-uri”.

Nemulțumirile CRE Bacău și ale membrilor celor 17 asociații de pescari recreativi din țară, dincolo de a fi fost deja manifestate prin memoriul trimis ANPA, au fost făcute publice și pe rețelele de socializare, ”în speranța că în văzul lumii, blatul va fi evitat; pasionaţii de pescuit s-au arătat dezamăgiţi de perspectivele pescuitului recreativ din România, în timp ce unii visează cu ochii deschişi la “pescuitul fără taxă” şi eventual fără reguli”, comunică CRE Bacău. ”Viitorul pescuitului recreativ, ape curate şi sănătoase, pot fi asigurate doar prin implicarea a cât mai multe grupuri de pescari.

Cel mai bun exemplu este judeţul Arad, unde mai multe asociaţii au acelaşi punct de vedere şi înţeleg că sunt suficient de multe zone de pescuit, astfel încăt fiecare asociaţie să demonstreze ce poate face pe zona ei (populări, pază, promovare, curătenie, amenajări, etc)”, spun reprezentanții CRE Bacău, făcând apel, totodată, la toate grupurile de pescari sau asociații nou-înființate de a studia modificările legislative și proiectul de ordin de pe site-ul ANPA și de a li se alătura demersului.

Zâzanie între asociațiile de pescuit

Legea scutirii de taxe Nr 1/2017 din 6 ianuarie și ordinul MADR de reglementare a pescuitului recreativ – varianta 2-2017 , crează disensiuni în rândul Asociațiilor de Pescari Sportivi și AGVPSR. Legea care v-a intra în vigoare de la 1 februarie, la Art X, care modifică articolul 23 /2008 va avea următorul cuprins ,,Prin pescuit recreativ/sportiv se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţă, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, după caz, fără perceperea de taxe şi tarife.”

Totul bine și frumos până aici. Pentru obținerea unui nou permis de pescuit pentru 2017, abia după 1 februarie se speră că vom avea un răspuns mai simplu și mai clar la întrebarea cum poate fi obținut, făcând și mențiunea că ANPA nu eliberează ei permisul, așa cum o fac AJVPS- urile și asociatiile. În principiu, nu mai este nevoie de achitarea taxei pentru permis de pescuit pentru2017, la trezorerie. Cum ordinul MADR este încă în dezbatere publică, asociațiile de pescari aducând acuzații celor care au gândit Legea pescuitului din România că încalcă grav directivele UE, favorizând anumite grupuri de interese, în fața arealelor naturale mici, unde se face mult voluntariat. Rămâne de văzut ce efecte va avea protestul acestora la forma de redactare finală a legii și data când va fi ea publicată. (Nelu Bîșcă)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri