24 aprilie 2024
ActualitatePersoanele in carucioare nu au acces in institutii / Rampe ucigase

Persoanele in carucioare nu au acces in institutii / Rampe ucigase

Viata persoanelor care se deplaseaza cu ajutorul fotoliilor rulante este un adevarat calvar. Nu este zi in care aceste persoane sa nu aiba de suferit, fie din cauza privirilor insistente si rautacioase ale trecatorilor de pe strada, fie din cauza neputintei de a intra intr-o institutie publica, farmacie, unitate de invatamant, magazin sau banca. Concluzia lor este ca vina apartine factorilor de decizie care nu solicita obligativitatea constructiei unei rampe in momentul ridicarii unei cladiri de utilitate publica.

Marian este unul din sutele de bacauani cu handicap fizic, care se deplaseaza intr-un scaun cu rotile. Nu are mai mult de 26 de ani, insa viata i-a dat o lectie zdravana inca din urma cu aproximativ sase ani. Era soldat si facea paza la unitate cand, intr-o fractiune de secunda, foisorul in care era a cazut odata cu el. A suferit o fractura de coloana vertebrala, iar verdictul medicilor a fost paralizie la ambele picioare. &#8222Dupa zilele acelea petrecute in spital viata mea s-a schimbat radical. Abia atunci am realizat ce inseamna sa nu mai poti merge pe picioarele tale. Este cumplit de greu, insa ma bucur de spijinul neconditionat al familiei”, ne-a declarat Marian. Multi dintre noi nu s-au pus niciodata in locul acestor persoane cu handicap fizic. Tocmai de aceea, Societatea Handicapatilor Fizic a realizat un film de scurt metraj, in care actorul principal este Marian. Da, Marian care a incercat sa intre in diverse institutii importante din orasul nostru. Din pacate, accesul i-a fost interzis din cauza lipsei unei rampe. &#8222Cumplit este si faptul ca, daca exista vreo rampa la intrare, fie aceasta nu corespunde standardelor, fie este blocata cu lanturi. Iar daca se reuseste, printr-un miracol, ca o persoana cu handicap sa intre intr-o institutie publica, probleme sunt si cand trebuie sa ajunga la un etaj superior. Si asta pentru ca nu exista rampe sau lifturi in acest sens”, ne-a declarat Dorina Poenaru, presedinte la Societatea Handicapatilor Fizic.

Handicapatii fizic n-au acces in institutiile de utilitate publica



Am urmarit cu atentie filmul si pot spune cu mare convingere ca a fost de-a dreptul umilitor pentru Marian: la Posta nr.1, de unde persoanele cu handicap motor trebuie sa-si ridice indemnizatia lunara, nu a reusit deloc sa urce pe rampa fara ajutorul unui coleg. Iar la intrare, supriza: caruciorul nu a putut trece de usa pentru ca nu avea o deschidere de cel putin 90 de centimetri, asa cum prevad normele. A urmat Casa de Asigurari de Sanatate unde exista la parter un birou de informatii special organizat pentru persoanele care se deplaseaza in fotoliu rulant. &#8222Aici, daca vrem sa urcam pe scari nu ne ajuta nimeni. Doar coboara un angajat sa ne dea informatiile pe care le dorim despre procurarea protezelor, dispozitivelor medicale etc”, precizeaza Dorina Poenaru. Nici rampele din intersectia Tic &#8211 Tac sau cele din centru nu sunt construite conform standardelor. Mihai, care este un bun utilizator al scaunului cu rotile, nu a reusit singur sa urce pe trotuar, desi a depus efoturi vizibile. De asemenea, accesul in vreun cabinet medical sau laborator de analize medicale i-a fost interzis cu desavarsire lui Marian. Normal, din cauza lipsei unei rampe. &#8222Daca la astfel de institutii de utilitate publica nu am acces, daramite la magazine sau la o frizerie! Pana si parcarea ne este interzisa pentru ca pe locurile noastre sunt puse panouri cu mentiunea rezervat. Este bataie de joc! Nimeni nu se gandeste la noi. Avem suflet, suferim, ne bucuram, plangem, gandim, invatam, exact ca si ceilalti oameni normali. La scoala nu putem merge din cauza lipsei acestor rampe, la urma urmei si ieftine ca pret de constructie. Cerem ajutor din partea autoritatilor”, mai spune, cu optimism in glas, Marian.

Amenzi usturatoare pentru cei care nu vor respecta legea

De aceeasi parere este si Ramona Craita Mandra, inspector in judetul nostru al Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH). Ea defineste rampele existente in orasul nostru ca fiind ucigase. Si asta pentru ca nu sunt construite astfel incat sa corespunda standardelor. &#8222Da, nu au o inclinatie de maximum 10 &#8211 15 grade, atat cat prevad normele. Sper ca in anul viitor sa se aloce in buget si fonduri pentru modificarea rampelor gresit construite. Deja organizatiile nonguvernamentale s-au oferit sa probeze toate rampele care se vor construi. Important este ca, incepand de anul viitor, se vor aplica amenzi usturatoare institutiilor care nu sunt dotate cu rampe, amenzi intre 30 si 60 milioane lei.”, a adaugat Ramona Craita Mandra. Din partea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Compartimentul Adulti, directorul general adjunct Daniela Tataru afirma ca, zilele acestea, s-au facut la nivel local propuneri legislative potrivit carora la fiecare eliberare de autorizatie de constructie sa existe si avizul ANPH. &#8222Astfel, fiecare cladire construita va avea o rampa conform standardelor. Iar persoanele care se deplaseaza in scaune cu rotile nu se vor mai simti marginalizate, nu vor mai avea de suferit”, conchide Daniela Tataru.Scris de Carmen SERBAN

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri