Hotelul Perla, o legenda a turismului românesc legata de faima Statiunii Slanic Moldova, ea insasi supranumita „Perla Moldovei” pentru izvoarele sale de ape minerale, a fost inaugurat oficial vinei, 15 iulie, dupa etapa de renovare si modernizare integrala prin care a trecut in perioada 2015 – 2016. Evenimentul a avut loc in prezenta unei numeroase asistente formata din reprezentanti ai partenerilor firmei patronatoare a hotelului, ai arhitectilor si constructorilor, ai unor institutii si organizatii judetene si ai autoritatilor locale.

Clasificat acum cu patru stele, Hotelul Perla a fost modernizat printr-o investitie de 8,5 milioane de euro facuta de un german care a aflat de peoiect acum opt ani. Modernizarea hotelului a insemnat dotarea corespunzatoare standardelor de clasificare turistica a celor 91 de camere, amenajarea unui centru de relaxare si spa, a unei baze de tratament, a doua sali de conferinte (care poarta numele lui Mihai Eminescu si George Enescu), a unui restaurant si a unui salon tirolez, dar si a unei galerii comerciale, a unei terase la ultimul etaj si a unui club de noapte. Au fost extinse capacitatile existente si s-a facut o reclasificare si o repozitionare a noii unitati in sistemul structurilor de primiri turistice. Hotelul este o clarire aparte, atât prin felul in care este construita, dar si dupa cum este amenajata.

Un hotel cu o istorie de 40 de ani

Hotelul Perla a fost construit la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut, ca vârf de excelenta arhitectonica si al infrastructurii turistice a Statiunii Slanic Moldova. In anii ’80 hotelul si statiunea deveneau un centru de sanatate recunoscut in Scandinavia, Austria, Germania si Franta. Si statiunea si hotelul au traversat, insa, dupa 1989, o perioada mai dificila, la fel ca si economia României, pentru ca in ultimii zece ani sa inceapa reconstructia statiunii, a parcului de izvoare, a cailor de acces, a indiguirii naravasului pârâu Slanic.

Trebuia innoit si Hotelul Perla, care avea un nou proprietar, Societatea Perla Moldovei. Astfel, pe parcursul a cici ani s-a lucrat la modernizarea spatiilor de cazare, a restaurantelor, a salilor de conferinte, dar si pentru construirea unui centru spa care contine o piscina pentru adulti si una pentru copii, jacuzi, sauna umeda, sauna uscata, cabinete de masaj si de tratamente balneo.

Realizarea acestui proiect nu se putea finaliza fara implicarea capitalului german, reprezentat de investitorul Klaus Kunze. Practic – a subliniat noul administrator al societatii Perla Moldovei, Marius Savin – acum investitorii germani s-au reintors la Slanic Moldova, locul unde vechii germani puneau piatra de temelie a statiunii.

Carte de vizita pentru arhitecti si constructori

Organizarea functiunilor, dimensionarea spatiilor, ambientul, sunt lucruri importante pentru confortul oaspetilor, dar si pentru usurinta in exploatare a unui hotel cu staif. Din acest punct de vedere, la Slanic greul proiectului a cazut pe umerii proiectantului, compania Lef Proiect Bacau, fondata de arhitectul Cristian Lefter.

„Am lucrat la finalizarea cladirii Hotelului Perla de mai multa vreme – a precizat Cristian Lefter. Dar am fost implicat si sentimental in finalizarea investitiei, pentru ca la origine proiectul a fost realizat de unul dintre cei mai respectati arhitecti, Constantin Blebea, profesorul si mentorul meu. Este o lucrare deosebita si ii felicit pe cei de la Inter-Print si de la Conbac Bacau pentru ca in mai putin de un an de implicare au finalizat constructia, fara rabat la calitate.

Sper ca ceea ce se vede ca am realizat ca proiectanti, ca manager de proiect, ca executanti, vorbeste de la sine in numele nostru. Constructia aceasta este extrem de complexa, mai mult decât o uzina care asigura functionarea fara repros„.

O suta de operatori intr-un hotel de patru stele

Deschiderea si operarea unui hotel nu este, insa, o treaba usoara. Lansarea pe piata, dotarea corespunzatoare, crearea unei echipe performante, relatiile cu oaspetii sunt tot atâtea provocari care stau in fata oamenilor operationali ai hotelului. De toate acestea are grija, acum, managerul Hotelului Perla, Mihai Gospodin.

„Noi – a declarat managerul – ii multumim investitorului pentru oportunitatea creata, pentru dezvoltarea acestei locatii de exceptie, pentru sprijinul pe care ni-l acorda in continuare. Dar, anticipat, si pentru proiectele pe care le are in vedere in Slanic Moldova. Echipa de circa 100 de oameni condusa de mine va depune toate forturile pentru ca serviciile prestate de noi sa se ridice la cele mai inalte standarde”.

Hotelul Perla ramâne emblema statiunii

Investitia in noul hotel aduce beneficii considerabile si comunitatii locale, pe lânga locurile de munca nou create, pe lânga fluxurile de turisti. Hotelierii spun insa ca si ei au nevoie in continuare de tot sprijinul autoritatilor locale.

„Ma bucur ca acest obiectiv se redeschide, ca aceasta necesitate a Slanicului se materializeaza – a fost raspunsul noului primar, Gheorghe Baciu.

Sper ca turistii sa revina in aceste locuri, sa le regaseasca mereu mai frumoase, mai prietenoase. Si asigur si investitorii ca voi fi aproape de ei si voi incerca, pe masura posibilitatilor, sa rezolv toate problemele. Va invit, in acelasi timp, pe toti in proiectul nostru, sa fiti cu sufletul alaturi de Slanic Moldova.

Fiti fiecare dintre dumneavoastra frate cu Slanicul inclusiv prin donarea unui arbust ornamental, care va purta numele donatorului si care va fi plantat si ingrijit aici. Iar pe donatori ii invit sa revina sa revada arbustii, sa se bucure pret de câteva zile de aceasta zona. Sigur, si proiectul Aqua Park si alte proiecte initiate de administratia precedenta a orasului sunt in viziunea noastra. Avem proiecte pe care trebuie sa le continuam, dar si proiecte noi pe care trebuie sa le pornim si sa le finalizam”.

Investitorul are primul si ultimul cuvânt

Nimic din toate realizarile proiectului noului Hotel Perla nu s-ar fi intâmplat daca nu ar fi fost cineva cu initiativa si cu bani. Klaus Kunze a avut curajul sa se implice si sa investeasca aici. Si decizia sa are un iz sentimental, pentru ca orasul sau de bastina este statiunea germana Baden Baden, care are multe similaritati cu Slanicul Moldovei, intre care izvoarele de apa minerala si aerul curat. La Slanic se pot practica si sporturi de iarna, la fel ca in statiunile din Muntii Padurea Neagra, deci are cele mai bune conditii pentru a veni turistii aici si vara si iarna.

Investitorului german i-a fost prezentat proiectul noului Hotel Perla acum opt ani. Si l-a acceptat, tocmai pentru ca statiunea Slanic era pe un trend bun. „In acest sens – a spus investitorul -, vreau sa-i multumesc intâi fostului primar Andrei Serban, care a sprijinit acest proiect cu toata puterea. Dar, imi doresc sa pot sa aplic noi proiecte in Slanic Moldova, cu sprijinul noului primar”.

Primarul orasului Slanic Moldova in mandatele caruia au fost facute investitii in renovarea si modernizarea Hotelului Perla, Andrei Serban, ne-a declarat cât de mândru este ca a reusit, ca edil, sa fac o statiune despre care toti turistii vorbesc frumos. „Dovada – a argumentat Andrei Serban – este si ca am reusit sa atrag investitori care au si alte planuri pentru Slanic, iar mândria mea este ca in 2004 am luat in primire «o groapa de gunoi», iar in 12 ani am reusit sa fac aici una dintre cele mai frumoase statiuni din România. Am in credere in acesti investitori, pentru ca stiu ca in urmatoarea perioada vor sa deschida si alte unitati in Slanic. Iar eu sper ca astfel Slanicul sa redevina cu adevarat Perla Moldovei”.

„Intr-o lume in care este stimulata cu exacerbare consumul nerational de alimente, de tutun, de alcool si de medicamente – a opinat Marius Savin -, noi, echipa Perla Moldovei va propunem acum reintorcerea la valorile morale si spirituale ale inaintasilor nostri, verificate de mai bine de 200 de ani pe aceste meleaguri: o viata sanatoasa, sustinuta printr-o alimentatie echilibrata, prin miscare in aer liber, prin diminuarea consumului de medicamente, prin folosirea apelor curative ale statiunii Slanic Moldova”.
Marius Savin, administratorul societatii Perla Moldovei


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Felicitări D-le , Serban si multă sănătate pt. ce-ați facut pt. Slănic . Cu câțiva ani în urma era o paragina , nu credeam ca poate sa-si mai recapete înfățișarea de astăzi !

 2. Cite minciuni ca sa lucrat 5 ani cind de mai bine de 20 de ani inviat bani de la uniunea europeana dar bine ca sa terminat in sfirsit acum sa dea domnu si clienti cu bani sa poata cei 100 de angajati sa ia si salari doamne ajuta!

  • Te-ai asezat pe tastatura?? Foarte greu de inteles ce vrei sa transmiti.
   Nu exista nici o legatura cu limba romana in ceea ce scrii ( mai ales cu gramatica).

 3. am fost vara trecuta ,da hotelul parca arata bine dar.OZN de bazin strica aspectul.tot odata strica foarte mult aspectul statiunii policlinica de recuperare(mi se pare seful Padureanu-asa ceva),foarte urata cladire.Dar si complexul sportiv mi sa parut ca nu este construil la loc potrivit.Si inca multe ltrebuie de facut la statiune(inclusiv toaleta din cenrtu!!!!!) si curatenia jenerala, dar speram ca merjem spre bine.Domnul sa va ajute.

 4. Hotelul e foarte fain,abia am venit de acolo.Mai sunt chestii de rezolvat,dar cred ca se vor solutiona.Recomand noului primar sa viziteze Sovata si sa i-a reteta de acolo,cu bani europeni se pot face multe:asfalt bun,poteci de lemn prin padure,pavele peste tot,mai multe banci in parc si copaci mai multi in zona fara umbra a parcului.Sa vedeti atunci ce statiune va deveni Slanicul!

 5. Am fost nu demult-ce sa va spun fara suparare dar cu curatenia romanii nu sunt prieteni,asta se vede de pilda la hotelul “Pufu”unde scarile nu au fost spalate si vopsite nici odata de la darea in exploatare si nu numai acolo-asta ca o pilda.Ma surprins negativ faptul ca cand urci de la izvorul N2 ca sa treci pe un pod peste raul Slanic in padure practic de asupra izvorului oamenii au facut ori fac toaleta,este foarte neplacut,urat, acest lucru.Si in jenere practic peste tot chiar in toata romania intalnesti asa mizerie.Eu as da un sfat parlamentarilor cat nu este prea tarziu-urgent primiti lejea curateniei publice -ori numiti-o cum doriti,altfel Romania perde tot poate si teritorii-si sa nu fa fie de gluma

 6. Astăzi ne-am întors din Slănic-Moldova,am stat la Perla.Hotelul renovat, curat, amplasat într-un loc comod, în imediata apropiere de izvoare,dar nu cred că voi mai reveni anume în acest hotel dacă nu se corectează. Recepția lucrează nesatisfăcător.N-au avut capacitatea, dar nici n-au dorit,inclusiv administrația l-a care am apelat, să cazeze două familii cu cîte doi copii în camere la același etaj sau cît de cît în apropiere,ni-au cazat o familie la I etaj și a doua la a VI etaj.Au motivat că nu mai au alte camere,cu toate că era ora 14 cînd se începea cazarea și în prezența noastră cît așteptam să ne cazeze conform solicitării,care a durat 2 ore au cazat aproximativ 20 de persoane.Referitor la bucătărie,foarte slabă,la micul dejun era tot prăjit,copii nu aveai cu ce să-i hrănești. Am fost nevoiți să mergem zilnic la un alt restaurant în apropiere,restaurantul Cascad, meniul diversificat și mîncarea gustoasă. Au organizat cina de creciun,rușine să le fie, mîncarea n-a fost gustoasă,mai mulți turiști au rămas dezamăgiți.

LĂSAȚI UN MESAJ