– ajunse intr-un stadiu avansat de degradare, acoperisurile blocurilor vechi din cartierul Aviatorilor se dezintegreaza n tiglele cad la cea mai mica adiere de vânt si trecatorii sunt in pericol – locatarii spun ca elevii care trec prin fata blocului nr. 26 in drum spre scoala, trec razant pe lânga moarte

Atentat la viata bacauanilor! Asa s-ar putea rezuma situatia existenta la blocul nr. 26 de pe strada Aviatorilor din municipiul Bacau. Blocul construit in anii ’55 – ’56, a ajuns intr-o stare avansata de degradare, atât la exterior, cât mai ales la interior. Acoperisul acestui imobil nu a fost reparat niciodata, iar apa rezultata din ploi sau din topirea zapezii s-a infiltrat peste tot, lasând urme adânci in structura blocului. Mircea Cosescu, seful scarii A, declara ca a ajuns intr-o situatie fara iesire. Legea nr. 230/2007 prevede ca obligatiile privind intretinerea spatiilor comune le revin proprietarilor, insa, doar doua familii din cele sase apartamente existente pe scara vor sa contribuie la reparatiile care se impun de urgenta.

“Suntem doar sase apartamente la scara A si nu gasesc deloc intelegere la proprietari. Cu totii vor ca altcineva sa le repare peste noapte acoperisul si daca se poate, gratis. In urma cu doi ani, câteva blocuri din cartier au intrat intr-un program de refacere a acoperisurilor, iar noi am ramas sa fim inclusi intr-o etapa viitoare de reabilitare. Nu s-a mai intâmplat acest lucru si tot asteptând sa se intâmple ceva, am ajuns sa ne cada in cap bucati de tigla. De când a incept scoala, zeci de copii trec zilnic prin fata blocului. Nu pot izola perimetrul de la mine putere si fereasca Dumnezeu sa moara cineva daca ii cade in cap o tigla!”, declara Mircea Cosescu, proprietar

PUBLICITATE

Vecina de la parter nu vrea sa auda de nicio reparatie pentru ca nu este afectata direct, un vecin de la ultimul etaj este plecat in strainatate si când s-a intors de curând in tara si-a gasit apartamentul distrus in totalitate din cauza ploilor. Altii sunt in vârsta si nu dispun de venituri, iar singurii care vor sa puna umarul la repararea acoperisului sunt Mircea Cosescu, seful de scara si Cecilia Cosa, proprietara. Aceasta din urma spune ca la fiecare ploaie face de paza in podul ciuruit. Am insotit-o in mansarda, iar tabloul este unul dezolant. Cât vezi cu ochii, prin tot podul sunt insirate galeti si lighene, care au rolul de a mai stavili potopul.

a2

“In lipsa unui sprijin real al vecinilor, apelam la ajutorul autoritatilor. Am dori sa beneficiem si noi de un proiect de reabilitare a acoperisului, asa cum s-a realizat in cartier in urma cu doi ani. Nu dorim reabilitarea exterioara a blocului, ci vrem sa se repare podul. Acolo unde au cazut tiglele, am apelat la improvizatii, am pus bucati de tabla sau folie de plastic, insa, acestea nu fac fata precipitatiilor. Ma gândesc cu groaza ca incep ploile de toamna, apoi vine zapada si tare mi-e teama sa nu ne trezim cu acoperisul pe noi”, declara Cecilia Cosa, proprietar

Seful de scara spune ca a gasit o firma in Bacau care sa repare acoperisul, iar in urma devizului, ar fi ajuns ca fiecare proprietar sa plateasca 4.400 de lei. Locatarii nici nu au vrut sa auda de aceasta suma, iar când ploua, cei mai in putere, fac cu rândul in podul blocului, la carat lighene cu apa. Situatia este cu atât mai grava acum, când se desprind de pe acoperis bucati de lemn si de tigla. Oricând, acestea pot rani grav persoanele care trec pe lânga bloc. Cel mai sumbru scenariu luat in calcul de proprietari este decesul vreunei persoane care ar putea fi surprinsa de o bucata de tigla desprinsa de pe acoperisul subred.

a3

Conducerea Asociatiei de proprietari nr. 51 a inaintat Primariei Bacau mai multe adrese prin care solicita sprijin financiar pentru repararea acoperisului la blocul nr. 26 din strada Aviatorilor. Reprezentantii primariei au raspuns: “Conform prevederilor Legii 230/2007, asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe lânga drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii. Potrivit prevederilor art. 30, una din atributiile comitetului executiv este aceea de a reglementa folosirea, intretinerea, repararea proprietatii comune. In acest sens aveti obligatia de a face cunoscut proprietarilor obligatiile cu privire la intretinerea precum si repararea proprietatii comune, precum si faptul ca, in cazul neluarii acestor masuri, consecintele sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Acesta e să locuiești la comun!
  Vecinii nu-ți alegi, îi ai.
  Dacă locuiești la curte, la casă nu vine altcineva să îți facă o reparație. Ești proprietarul. la bloc esti proprietar de la ușă in interior, restul se numește condomeniu, apartne tuturor vecinilor.
  Deci toate problemele ivite aparțin tuturor celor din scara sau bloc!!!
  Dacă nu vă place mutați-vă la curte, nu vei mai plati la asociația de care aparține fiecare atitea taxe!!!!
  La curte ai trei contori:apa, curent, gaze!!!
  Nu trebuie să vină altceva să facă o lucrare, în speranță Primăria, sau alt cineva, că doar nu ai treabă cu blocul sau scara, tu ești proprietarul pe apartament, restul nu îți aparține,,, GREȘIT,,,,
  LA CASA, CURTE, CINE VENEA SA ÎȚI REMEDIEZE PROBLEMA IVITA
  !!!. TU..
  CIT E IN VIRSTA AR FI ANUMITI VECINI, SE GĂSESC MODALITATI DE REZOLVARE A ANUMITOR PROBLEME IVITE PE SCARA SAU BLOC.
  PÂNĂ IN ANII’90,BLOCURILE APARTNEAU STATULUI, ACUM, SUNTETI PROPRIETARI PE APARTAMENTE ȘI. CONDOMENIU CU CEILALTI VECINI!!!!
  REZOLVATI PROBLEMA IMPREUNA CU CEILALTI VECINI, CARE NU VOR SA SE MUTE LA CURTE, CA AU DOAR TREI CONTORI:APA, CURENT, GAZE, PLUS IMPOZITELE ANUALE AFERENTE PROPRIETATII.
  NU STEPTATI LA ALTII SA VA REZOLVE PROBLEMELE!
  SCARA, BLOCUL, NU, E ALTUI PROPRIETAR, PRIMARIE, CONSILIU LOCAL, SAU JUDETEAN! !!
  APROPO, DACA AI O PROBLEMA LA CURTE, BLOC, SCARA, CU APA,,CURENTUL, GAZUL, EI REZOLVA PROBLEMA PINA IN DREPTUL PROPRIETATII, CURTE, SCARA, BLOC, DINCOLO E PROPRIETATEA OMULUI, SAU LA BLOC, SCARA, CONDOMENIU, APARTINE CELOR CARE STAU IN ACEL IMOBIL!!!
  DECI GASITI O METODA D
  E REZOLVARE INTRE VECINI, CU REFERIRE LA BLOC, SCARA!!!!

 2. Dacă ar locui la casă, la curte mai bine zis, ce ar face?
  El este propietar, pînă. dincolo de poartă, ce e dincolo e loc public!!
  Deci cei ce locuiesc la bloc, trebuie să se organizeze singuri, sunt proprietari de la ușă în interior, iar restul se numește condomeniu, deci e al tuturor celor care locuiesc în acel imobil.
  Ca urmare toate defectele ce apar pe scară, problemele în definitiv aparține tuturor celor care locuiesc în acea scară!
  Rezolvați împreună cu vecinii situația.
  Dacă locuiau la curte si mai aveau un vecin, rudă, frate sau alt cineva, împreună rezolva problema ivită.!!!!!!
  Deci nu mai încercați să vă rezolve alții problemele.!!!
  Asta e situația când locuiești la comun cu alți vecini. Acesta e traiul la comun

 3. Stați cu mâna întinsa aşteptând pomană.Între timp boscheții din fața blocului au ajuns la etajul 2.Că dea,primaria trebuie să vina să ne facă curat.Oameni buni,era ceauşeasca e de mult apusă,nu mai aşteptați ca milogii de la STAT!!!

 4. ” Observ”!
  Probabil, nu stai la bloc!
  Probabil, stai cu cineva care îți poate plăti anumite cheltuieli!
  Are dreptate “CETATEAN” !
  Gospodăresc, e cuvintul magic.!
  Daca nu reusesc sa tina pasul cu timpurile de azi, sa se intoarca in urma cu 30 de ani!!!
  Moduri de soluționare a anumitor probleme gospodaresti se gasesc, dar cred ca pentru uni din anumite imobile de bloc, e mai greu!!! !
  Probabil asteapta sa le rezolve altii care au initiativa!!!
  Merg pe principiul “LASA CA DACA CEI CARE POT SA FACA CEVA VOR FACE ȘI PENTRU NOI” !!!!

 5. Pentru”OBSERV”
  Probabil esti un (Observator), probabil de pe margine, ca un arbitru de tușă.!
  Îți dai seama ce durere de cap ai cind esti observator!!!
  Probabil ca memora îți joacă feste.! Probabil ca esti o persoana nascuta dupa anii’90!
  Sau jucai ascunsa printe blocuri pe timpul celalalt, nefiind interesaat de problemele celor mari! Sunt remedii naturiste cu privire la”memorie, dureri de cap”, cu referire la Observator!

 6. Într-o țară in care se vrea democrație, având dreptul la libera exprimare, libera circulație, e principiul ca “faci ce vrei, te comporți cum dorești, fără să deranjezi pe cel de lângă tine sau pe ceilalți din jur”

LĂSAȚI UN MESAJ