25 aprilie 2024
ActualitatePerformanta in literatura: O eleva din Bacau citeste pâna la 15 carti...

Performanta in literatura: O eleva din Bacau citeste pâna la 15 carti intr-o luna

Pasiunea pentru literatura nu cunoaste limite pentru Roxana Gavrila, eleva in clasa a VIII-a B, la Scoala “Domnita Maria” din municipiul Bacau. Cotata de profesori printre cei mai buni elevi ai scolii, Roxana a reusit sa se mentina fruntasa la invatatura studiind conform programei scolare si in afara acesteia.

Pasiunea pentru literatura a descoperit-o in clasa a IV-a, atunci când a citit “Ciresarii”. “A fost cartea care m-a captivat si mi-a deschis drumul catre literatura. De atunci, am inceput sa citesc din ce in ce mai mult. Vara ajung la performanta de a citi câte 15 carti intr-o luna, pentru ca am timp foarte mult. Acum citesc ‘Singur pe lume’, de Hector Malot, la care se adauga cartile pentru programa clasei a VIII-a. Am mai citit recent ‘Popa Tanda’, de Ioan Slavici si literatura SF.

In perioada aceasta, la scoala, ne axam mai mult pe nuvela si basm, pentru ca incercam sa recapitulam pe cât se poate materia din clasele V-VIII, necesara la evaluarea nationala de anul viitor. Daca la matematica 1+1 fac intotdeauna doi, la româna, totul este diferit.



Tocmai de aceea este esential sa citim cât mai mult”, spune Roxana Gavrila. Printre cartile preferate citite de ea se mai numara “Casa noptii”, de Kristen si PC Cast sau volumele SF – “Rosu de rubin”, “Albastru de safir” si “Verde de smarald”.

Tableta “te fura” la citit

Daca intr-un timp prefera cititul pe tableta, Roxana s-a intors la carte. “Tableta merge mai repede, nici nu stii când trece timpul si când dai paginile. Scrisul este mai mare si poti sa setezi luminozitatea. Am renuntat la cititul pe tableta in momentul in care am realizat ca nu imi face bine la ochi”, spune Roxana Gavrila. Pentru ca uneori exagereaza cu cititul, se intâmpla ca mama sa-i mai ia cartea din mâna.

Nu acelasi lucru se intâmpla cu tatal fetei, care o admira si o incurajeaza sa citeasca cât mai mult. Timpul alocat lecturii se diminueaza insa atunci când trebuie sa se pregateasca pentru olimpiadele la chimie, limba româna sau matematica. Cel mai recent concurs la care a participat a fost Olimpiada de literatura, faza judeteana, care s-a desfasurat la Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau.

“Tema de anul acesta a fost ‘Lectura ca abilitate de viata’, iar subiectele au fost elaborate de Ministerul Educatiei. Am obtinut a doua nota in concurs, la clasa a VIII-a, respectiv, 54,5 puncte din 60 posibile. Ma asteptam sa ne dea din clasici si s-a dat contemporani, respectiv, , de Ann Brashers”, declara adolescenta.

Chitara inlocuieste cartea

Rezultatele bune la invatatura nu o transforma insa pe Roxana in tocilarul tipic. Nici graiul si nici fizionomia nu tradeaza acest lucru. Stie sa-si gestioneze timpul liber astfel incât sa aiba timp pentru desen si muzica.

“Fac chitara de patru luni si deja cânt intr-o formatie. De , am urcat pe scena Salii Ateneu alaturi de colegele mele, Teodora Perca (chitara) si Giorgiana Ciubotaru (voce) si am cântat in limba italiana”, adauga Roxana. Ea spune ca s-a hotarât sa invete chitara pentru ca are multi prieteni care cânta la acest instrument si era fascinata. Asa ca, a apelat la varul ei, care a invatat-o primele acorduri si i-a dezvaluit câte ceva din tainele chitarei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri