Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Târgu Mures alaturi de politisti de la BCCO Tg. Mures au efectuat, ieri dimineata, 166 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si in 26 de judete, printre care si Bacaul, pentru destructurarea unui grupari specializate in evaziune fiscala din asigurari de viata. Oamenii legii au descins la locuintele mai multor suspecti, la peste 100 de societati comerciale si la 9 sedii ale unei societati de asigurari. Potrivit presei centrale, ar fi vorba de BCR Asigurari de Viata. Procurorii DIICOT cerceteaza directori de suscurale si agenti de asigurari si reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat pentru a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor aferente salariilor. „Din probele administrate în cauza rezulta suspiciunea ca modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin încheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiasi zile sau în ziua urmatoare, de „rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct în conturile angajatilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale”, se arata in comunicatul DIICOT. Asadar, dupa ce firma de asigurari isi retinea un comision de 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajatilor, reprezentând o forma mascata de plata a drepturilor salariale, si în acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate. In total, 44 de persoane au fost duse la audieri. Am incercat sa obtinem un punct de vedere si de la conducerea BCR Asigurari de Viata – Sucursala Bacau insa nu a fost de gasit.

„Practica este veche”

Un agent de asigurari din Bacau, cu multa experienta in acest domeniu, sustine ca practica asa-zisa inedita este, de fapt, una veche. Ba chiar a fost legala la inceputul anilor 2000 dar dupa ce s-a constatat ca multi preferau sa ocoleasca taxele si impozitele prin astfel de metode a fost interzisa. „Practic, un angajator, cel mai probabil cu multi salariati, ca sa nu mai plateasca la stat taxe asa de mari dadea o nota interna prin care limita toate lefurile la salariul minim pe economie iar diferenta o transforma intr-o polita de asigurare. Platea aceste polite si dupa o saptamâna sau doua rascumpara clauza iar banii erau virati in contul angajatului. Astfel, salariatul primea tot salariul, iar patronul achita doar acel comision de 10%”, a explicat agentul de asigurari. In final salariatul nu dorea decât sa-si primeasca leafa negociata.

Prejudiciu de 6 milioane de Euro

In numai 7 luni, prejudiciul adus statului a fost calculat la circa 6 milioane de Euro insa anchetatorii au informatii ca acestia pacleau statul inca din 2009. Perchezitiile domiciliare au fost efectuate în judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Braila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui si Vrancea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ