De la un an la altul rândurile pensionarilor proveniti din sectorul agricol (cei care au lucrat in fostele cooperative de productie de dinainte de 1990) se tot raresc si destul de considerabil. Din 2008 incoace, in fiecare an numarul beneficiarilor de pensie agricola a scazut, in medie, cu nu mai putin de 1.500-2.000 persoane.

In urma cu patru ani si jumatate, in evidenta Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau erau 27.348 pensionari agricultori pentru ca la inceputul lunii iulie 2013 sa fie numai 18.591. Asadar, din 2008 si pâna luna trecuta rândurile acestor pensionari s-au redus cu 8.757 persoane.

Daca se va merge in acest ritm, peste 10 ani s-ar putea sa nu mai avem niciun pensionar agricultor. Si aceasta deoarece locul celor decedati nu este luat de altii noi, pentru ca nu mai sunt persoane care au lucrat in agricultura inainte de 1990 si sa nu se fi pensionat.

Cum era de asteptat, ponderea in rândul acestei categorii de pensionari o detin femeile, ele reprezentând peste 85 la suta. Dar nu sunt de invidiat, deoarece pensia de agricultor este foarte mica, desi pentru ea beneficiarii au muncit din greu zeci de ani.

La inceputul lunii iulie, media acesteia era de numai 327 lei, cu 23 lei sub pensia minima garantata in plata, care este de 350 lei. Dar toti agricultorii care au o pensie mai mica de 350 lei, primesc diferenta pâna la aceasta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here