Mai multi fosti grefieri, si nu numai ei, vor avea parte incepând cu Luna Cadourilor de un dar pentru care marea majoritate a pensionarilor si a salariatilor ii vor invidia. Alaturi de magistrati si alte categorii profesionale (personal aeronautic civil, Corpul Diplomatic, Curtea de Conturi, functionari publici parlamentari etc.), si ei vor beneficia de pensie de serviciu, conferita de o lege speciala.

Este vorba despre Legea 130/2015 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertiza Criminalistica, intrata in vigoare de la 25 iulie 2015. Acest act normativ prevede ca, pe baza cererii, categoriile de personal mentionate (grefiere, dactilografe etc. din institutiile amintite) „care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea vârstei de 60 ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80 la suta din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare”.

De aceasta prevedere beneficiaza si cele care au o vechime in specialitate cuprinsa intre 20 si 25 ani, dar vor fi penalizate cu 1 la suta pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala. In schimb, cele care au mai mult de 25 ani in specialitate vor primi in plus 1 la suta, fara a putea depasi baza de calcul. Asadar, cele care au o vechime considerabila in specialitate pot ajunge la o pensie egala cu câstigul salarial avut inainte de pensionare! Actul normativ, evident, le are in vedere si pe persoanele care au deja statutul de pensionar.

PUBLICITATE

Astfel, in virtutea noii legi, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau a recalculat deja pensia la aproximativ 40 de grefiere si dactilografe pensionare, foste salariate la instantele judecatoresti sau parchete. Plata pensiei speciale catre ele va fi facuta incepând din luna decembrie, dar drepturile se acorda retroactiv, din data inregistrarii cererii, respectiv luna august. Acestea au avut pâna acum pensie publica, respectiv suma de bani care a rezultat din calculul raportat la contributia efectiva pe care au avut-o, la fel ca toti asiguratii, la bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS). In urma aplicarii prevederilor Legii 130/2015, pensionarii care au avut statut de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor vor avea o pensie de serviciu (speciala) si de trei ori mai mare decât cea de dinainte, aferenta contributiei la BASS.

Discriminare

O fosta salariata din categoriile amintite care a avut o pensie publica de 1.500 lei va beneficia de una speciala de 4.800 lei. Alta va primi 4.150 lei fata de 1.560 lei. In acelasi timp, o pensionara de rând, pentru care nu au fost date legi speciale, iesita la pensie anticipata partiala, cu o vechime in munca impresionanta, de 43 ani, beneficiaza de numai 468 lei, iar o fosta angajata a CJP Bacau, dupa ce a muncit o viata intreaga, are doar 1.000 lei!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Rusine! Toti trebuie sa primim dupa cum am contribuit si nu doar pt ca am fost angajati in politie,justitie etc.De asta ne ducem de rapa.Ne merit am soarta.

 2. Si din ce fonduri sunt finantate aceste “pensii speciale”? Tot din fonduri speciale? Se autofinanteaza aceste fonduri speciale? Au activitati lucrative de vreun fel, se finanteaza din energiile cosmice ale muntilor Bucegi?
  Adica eu, din salariul meu minuscul, contribui la fondul de pensii pt pensionarii de azi, care au pensii si mai minuscule, ca acesti nesimtiti sa se infrupte porceste din acest fond, deci din banii mei, fond si asa deficitar (ceea ce inseamna ca statul se imprumuta cu bani pt a finanta deficitul, imprumut care va fi ulterior returnat tot de noi, plus dobanzile aferente).
  Auzi, grefier cu 48 milioane pensie! De 4 ori aproape cat salariul meu.
  Iar grefierii, pana acum vreo 10 ani, erau toti simpli absolventi de liceu… Acu unii au dreptul facut pe la Spiru Haret, pt a avea salarii mai mari, si alea nesimtite.
  Un stat bolnav, asta suntem!
  Iar cei care dau astfel de legi, sunt buni de a fi acuzati de deturnare de fonduri, de subminarea economiei nationale. Fara nicio exagerare.

 3. Chiar va rog sa ne transmiteti si cine sunt initiatorii si sustinatorii politici ai acestei legi, ca sa stim si noi, sclavii, cui sa-i multumim.

 4. Niste nesimtiti sunt toti cei cu pensii si cu salarii speciale. Chiar daca li s-au marit salariile de cateva ori fata de ceilalti bugetari tot niste spagari au ramas. Acum fura mai mult ca inainte. Sa si le puna pe piept slariile si pensiile acestea speciale – poate asa scapam mai repede de ei!!!!

 5. Ar fi trebuit ca articolul să fie mai explicit. Nu este vorba de pensii speciale ci de pensiile de serviciu pe care le-a tăiat guvernul Boc în anul 2010, care au fost legiferate încă din 2004 ca o condiţie pusă pentru aderarea României la Uniunea Europeană. De această lege beneficiază personalul de specialitate din instanţe şi parchete, nu “grefiere şi dactilografe”. Pensia de serviciu nu este în totalitate achitată din bugetul de stat şi a fost acordată ca urmare a unor restricţii avute de rerspectivii salariaţi în timpul activităţii, restricţii pe care nu le-au avut sau nu le au acte categorii socio profesionale. Cine a scris articolul ar fi trebuit să se documenteze în legătură cu motivele acordării pensiei de serviciu unor categorii socio profesionale. Cine a făcut comentariile anterioare , ar fi trebuit , înainte să arunce jigniri, să se intereseze ce anume sunt obligaţi să facă respectivii salariaţi în timpul serviciului şi ce activitate desfăşoară un grefier în instanţă.Sunt convins că printre cei care au comentat sunt destule persoane care cred că viaţa unui grefier este roz-bonbon. Ori, viaţa acestuia este între gri şi negru.

  • Restrictii, la ce te referi?
   La faptul ca teoretic nu au dreptul si la alte activitati (comerciale etc)?
   Si atunci cum se face ca majoritatea acestor bugetari din categoria speciala (politisti, magistrati, parlamentari etc) dau pe dinafara de lux? Salariile nu le compenseaza aceste “restrictii”?
   Sau este nevoie ca si la pensie sa aiba acelasi standard peste muritorii de rand.
   cel mai corect ar fi ca pensia sa fie in functie de contributie si atat.

 6. @Un cetatean oarecare
  Intamplator, cunosc oarecum in ce consta activitatea unui grefier, care e un simplu functionar in ministerul justitiei. Nu se justifica nici pe departe cei 25 milioane lei vechi salariu de debut, ajungand pana la 40 in cazul grefierilor sefi. Restrictii? Care restrictii? De a nu pleca de la domiciu cand sunt de servici, in cazul grefierilor de la parchet? In cazul grefierilor de instanta, de a nu-si bea cafeluta cand vor ei?… Mai sunt altele de care nu stiu si care sa justifice acele pensii astronomice?
  Salariile si pensiile magistratilor se justifica, chiar daca sunt si ele foarte mari, de doua ori mai mari. Ei sunt aceia care au acea activitate complexa si de inalta responsabilitate, nu grefierii, portareii, soferii, etc
  Oricum, principiul contributivitatii e sfant: primesti pensie in fct de marimea contributiei la fondul de pensie, nu dupa cat de speciali ne credem si dupa cum reusim sa mai strecuram smechereste, in prag de an electoral, cate o lege pt cei “speciali”. Toti suntem cetateani cu drepturi egale, nimeni nu e “special”.
  Aia ca Boc cel rau a luat si-acum astialalti-cei buni dau inapoi, e tot smecherie de 2 lei, de-a “specialilor”. Boc a anulat atunci, pe fondul crizei, o anomalie a pensiilor. Asta nu insemna ca odata criza depasita, anomalia trebuie sa revina.
  Dar daca exista totusi un fond de pensii pt cei speciali, la care sa contribuie tot specialii, altul decat fondul de stat, n-am nimic impotriva! Asa cum sunt si pensiile private cu fondurile lor.
  In plus, daca un procent mai mic sau mai mare, din averile ilicite recuperate de la cei condamnati pt coruptie, merge sa alimenteze acel fond special, cu atat mai bine!

 7. de aceea, ieri m-au lasat sa astept 1 ora la ARHIVA ca sa aduca un dosar, de 2 luni cerere pentru copii simple din dosar – nici ieri nu erau gata, NICI MACAR NU OBSERVASERA CEREREA MEA…….TRIBUNAL – SECTIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV……..de aceea nu mai merge nici un program ECRIS la sediul instantei TRIBUNALULUI – nici civil, nici contencios, IATA DE CE……….DE BUCURIE CA LE MARESC SALARIILE………….

 8. comentarii gratuite………. Voi nu știți că stam 10 ore pe zi la lucru și lucram 7 zile din 7, stresul este MAXIM la fel și răspunderea. Vă este ușor să comentați, dar nu știți că multi nu rezista în sistem, tinerii după 1-2 în sistem își dau demisia, iar bani pe care ii luam sunt putini în comparație cu ce si cât muncim, iar drepturi nu avem, avem doar OBLIGAȚII, dar putin știu lucrurile acestea.
  Pentru ” obiectiva” să știți că dacă sunteți nemulțumită pentru serviciile celor de la registratură, aveți dreptul sa sesizați în scris pe Președintele instantei.

 9. scalv al unui stat bolnav , fa- te grefier si o sa iti blestemi zilele! Vorbesti fara sa stii cat munceste un grefier si la cat stres este supus zi de zi! Cine se mai bucura de pensia de serviciu la 60 ani?? Nimeni cred! As prefera o pensie normala si varsta de pensionare 50 ani! Cine lucreaza in sistem stie ce zic!

 10. nu te obliga nimeni sa fii grefier. pensii speciale trebuie numai la grefierii de sedinte CE PROFESIE AU TOTI PENSIONARIi din acest sistem ?.toti au fost de la inceput grefieri
  ? Pe vremuri la procuratura erau numai secretare si dactilografe ,acum toti sunt grefieri .Oare nu tot sistemul este plin de grefieri cu facultati facute la X si O

 11. daca o activitate necesita mai mult efort decat alta,este normal sa fie retribuita mai mult.Salariile fiind mai mari si contributiile la pensie vor fi mai mari,astfel ca si pensiile vor fi mai mari, fata de ale celor cu activitati mai putin retribuite!DECI SISTEMUL CONTRIBUTIVITATII TREBUIE MENTINUT SI FACUT UNIVERSAL
  daca totusi se considera ca anumite categorii de salariati trebuie sa aiba o pensie mai mare,acelora sa li se acorde o suma fixa peste cea rezultata din calculul dupa contributivitate
  80% din ultimele 12 salarii este ABERANT !!!!!!!!ma mir ca nu au facut 80% din cele mai mari 12 salarii din toata viata lor
  daca toata viata ai avut un salariu mediu,ai un punct de pensie si azi ai o pensie de 941 lei
  iar ei ies la pensie cu 3000 sau chiar 4500 lei
  un grefier este un salariat care ar trebui sa aiba un salariu mediu si sporuri pentru conditii deosebite si sa iasa la pensie cu aprox 1.8
  puncte.Ori acum iese in medie cu 3500/941=3.7 puncte,deci mai mult decat dublu!
  Cine face legile astea?
  Ca sa ai in mediul privat salariu 4.000 lei,trebuie sa muncesti pe branci si poti fi dat afara oricand,ai protectie sociala foarte mica
  Banii de pensii vin de la mediul privat.Bugetarii nu produc bani pt pensii.
  Salariul mediu bugetari 3.231 de lei, faţă de doar cei 2.636 in privat,pt 2016

LĂSAȚI UN MESAJ