Pensia anticipata partiala va fi intr-un cuantum mai mare, pentru cei care se vor pensiona de acum incolo. Incepând de duminica, 17 iulie, prin Legea 142/2016, modul de calcul al acestei pensii a fost modificat in avantajul celor la care se refera. Mai exact, cuantumul pensiei anticipate partiale va fi stabilit din cel cuvenit pentru limita de vârsta prin diminuarea acestuia in raport de stagiul suplimentar de cotizare realizat si de numarul de luni de anticipare.

Astfel, pentru cei care au pâna la un an de vechime in munca peste cea completa diminuarea va fi de 0,50 la suta pentru fiecare luna de reducere a vârstei standard de pensionare. In cazul celor care au intre 1 an si 8 ani de stagiu de cotizare peste cel complet procentul de diminuare va fi de 0,15-0,45 la suta. Prin urmare, daca o persoana va avea intre 7 si 8 ani de stagiu in plus la cel complet (35 ani, barbatii), respectiv 42 de ani, 11 luni si 30 zile de munca, va suporta o micsorare cu 0,15 la suta a pensiei de limita de vârsta, pentru fiecare luna de anticipare.

Vechile reglementari prevedeau o penalizare unica de 0,75 la suta pentru fiecare luna de reducere a vârstei standard de pensionare si nu tinea cont de anii suplimentari de stagiu de cotizare. Astfel, o persoana care a iesit pâna acum la pensie mai devreme cu 5 ani (maximum de reducere) a pierdut si pierde 45 la suta din pensia cuvenita pentru limita de vârsta, chiar daca are un stagiu de 42 ani, 11 luni si 30 zile. Noul mod de calcul este valabil din 17 iulie, dar inca nu este pus in practica.

PUBLICITATE

“Asteptam aplicatia informatica dupa care vom lucra, ne-a spus Alina Iftode, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Casa Nationala de Pensii are la dispozitie 45 de zile pentru a-l elabora. Dar incepând de astazi (ieri, 18 iulie-n.n.) cei care indeplinesc conditiile de pensionare anticipata partiala se pot prezenta la noi cu solicitare scrisa in acest sens. Cei pensionati deja trebuie sa stie ca legea nu se aplica retroactiv. Asadar, beneficiaza de ea doar cei care depun cerere de pensionare incepând de astazi, 18 iulie.”

Deci, este clar ca persoanele deja pensionate nu vor beneficia de recalcularea pensiei dupa noul mod. Nu vor avea aceasta sansa nici cele care lucreaza, dar au decizie de pensionare si nu au solicitat anularea ei in termenul prevazut de lege. Despre cei care au depus cerere anterior datei de 17 iulie, dar au dosarul in lucru, in noile reglementari nu se spune nimic. Normal, si in cazul lor ar trebui sa se ia in considerare legislatia in vigoare la momentul depunerii cererii. Dar pentru toate aceste situatii, conducerea CJP Bacau asteapta precizari de la Casa Nationala de Pensii Publice.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ