29 martie 2024
Actualitate„Pe toate le pregătesc în casă”

„Pe toate le pregătesc în casă”

Dintotdeauna Alina Iftode, directorul Casei Județene de Pensii Bacău, a respectat cu sfințenie un obicei foarte sănătos și care aduce în casă atmosfera venirii Sărbătorilor Pascale. „Niciodată nu am cumpărat vreun produs gata preparat pentru Paște. Absolut totul pregătesc în casă. De la cozonac și pască, ciorbă de miel și până la tot felul de aperitive, toate le fac eu. Ca dulciuri, sunt nelipsite de pe masa de Paște pasca cu ciocolată și cea cu smântână.

Aceasta ne-o făcea mama întotdeauna, când eu și fratele meu eram copii”, ne-a spus Alina Iftode. Și niciodată nu lipsește de la slujba de Înviere, cum nu se abate în niciun an de la obiceiul de a merge apoi cu lumină la părinții ei (socrii sunt catolici). Apoi, în prima zi de Paște, ca în fiecare an, la masa de prânz sunt prezenți părinții și fratele, cu soția și cei doi copii. Pe lângă dulciuri, nepoților, mai ales, le rezervă o bucurie deosebită. Într-un coș cu iarbă verde le pune ouă vopsite în diverse culori, pe care a lipit tot felul de desene (gărgărițe, iepurași etc.).

În a doua zi de Paște întreaga familie se reculege la mormântul bunicilor, de la Botoșani. De când aceștia au trecut la Cele Veșnice, a intrat în tradiția familiei să meargă să le aprindă o lumânare la cap, să dea de pomană în amintirea lor și preotul bisericii să le facă o slujbă de pomenire. După acest moment, familia întinde masa pascală în curtea casei bunicilor, așa cum se obișnuia de fiecare dată, pe vremea când aceștia trăiau.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri