In data de 23 Mai 2015 a avut loc in Italia evenimentul sportiv „Ziua Europeana a Sportului Integrat” primul eveniment dedicat sportului integrat promovat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmul Plus Sport.

„Sportul Integrat” are drept caracteristica definitorie participarea sportivilor valizi impreuna cu sportivi cu handicap in cadrul aceleasi discipline sportive.

Acest eveniment a avut loc simultan in 12 orase din Italia si a cuprins concursuri si demonstratii pentru 12 discipline sportive integrate cu participarea a 5320 din Italia si alte 12 tari europene: Turcia, Romania, Lituania, Spania, Grecia, Germania, Bulgaria, Franta, Slovacia, Polonia, Marea Britanie si Portugalia.

Delegatia bacauana a cuprins un numar de 21 de persoane, 9 dintre acestia fiind sportivi cu handicap. Dupa ceremonia de deschidere din 22 mai desfasurata pe Stadionul Olimpic din Roma, reprezentantii nostri s-au deplasat in orasele Grosseto, Torino si Aosta unde au participat in probele de Baskin (baschet integrat), Tenis de Masa Integrat, Trio Agility Dog si Footbal Integrat.

In probele desfasurate in orasul Grosseto, echipa noastra a obtinut locul al 3-lea in cadrul concursului de Baskin avand ca adversari tari cu renume in baschet cum ar fi Grecia, Lithuania sau Italia. Tot in Grosseto aceeasi echipa s-a clasat pe locul al doilea in cadrul concursului de Trio Agility Dog.

In orasul Torino am obtinut locul 3 in concursul de Tenis de Masa Integrat si concursul de Trio Agility Dog.

In Aosta, disciplina de Fotbal Integrat a fost o competitie mixta, reprezentati din diferite tari jucand impreuna in aceeasi echipa.

Trio Agility Dog este o disciplina sportiva noua in care echipele sunt formate din 3 membri, un sportiv cu handicap, un sportiv valid si un caine. Cainele trebuie sa parcurga un traseu cu obstacole fiind indrumat si ascultand comenzi alternativ de la cei doi sportivi, punctandu-se calitatea executiei si viteza cu care a fost parcurs traseul.

Echipele noastre au fost felicitate de catre organizatori si publicul prezent nu doar pentru performantele obtinute ci si prin modul in care au inteles si au stiut sa puna in practica ideea de sport integrat, trecand peste competitivitate si dand ocazia tutror membrilor sa simta bucuria de a juca. Echipele noastre au fost constituite atat din sportivi experimentati cat si mai putin experimentati, de ambele sexe cu sau fara handicap. Acest mix echilibrat a reflectat perfect idea de sport integrat si de incluziune sociala prin sport.

Pe langa experienta castigata in cadrul acestui eveniment, Asociatia STEP s-a intors acasa din Italia cu un bagaj constand in parteneriate cu alte organizatii de profil din Europa, parteneriate in urma carora sa rezulte cat mai multe evenimente de acest gen atat la nivel local cat si la nivel international.

[wonderplugin_gallery id=”278″]Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE