– in rafinarie nu se mai face nici un fel de disponibilizare si se asteapta noi masuri incurajatoare pentru redresarea situatiei acesteia – Sindicatul Rafinorul a cerut sprijinul premierului Dacia Ciolos pentru solutii de redresare economica a Rafo si a zonei industriale Onesti

Societatea Rafo Onesti a notificat, in cursul zilei de joi, 17 martie, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau si Sindicatul Rafinorul ca a renuntat la ideea disponibilizarii colective a celor circa 450 de salariati pe care ii mai are si chiar la eventualitatea somajului tehnic. Masura fusese luata sub imperiul sechestrului asigurator pe activele rafinariei pus de Administratia Nationala a Finantelor Publice (ANAF) in urma proceselor prin care au fost cercetati si condamnati doi dintre cei care au detinut sau mai detin pachete de actiuni la Rafo, oamenii de afaceri Marian Iancu si Ovidiu Tender (numai 2,7%). Acum, la orizont se pare ca au aparut noi situatii incurajatoare pentru salariatii de la Rafo. Sindicatul Rafinorul a si adresat o scrisoare premierului Dacian Ciolos, in care ii solicita sprijin pentru a se gasi din nou solutii pentru redresarea situatiei acestei intreprinderi.

Sechestrul pe activele Rafo zadarniceste orice plan de actiune pentru repunerea in functiune a rafinariei, planuri gândite de actionarul majoritar, Petrochemical Holding Viena (96% din total), prin reprezentantul sau Iakov Goldovkiy. De aceea, intr-o scrisoare de raspuns adresata Sindicatului Rafinorul, actionarul majoritar a avansat chiar ideea ca Rafo sa intre in faliment in etapa urmatoare, cu disponibilizarea de personal. De altfel, o parte dintre salariati chiar s-au confruntat cu neplata unor drepturi salariale de la inceputul acestui an, pentru care au notificat si ei, prin sindicat, ITM-ul.

Acum, se pare ca la orizont apare din nou soarele pentru rafinaria onesteana. In plus, Sindicatul Rafinorul a sesizat imediat si oportunuitatea ca actualul guvern sa vina in sprijinul intreprinderii, dupa ce chiar premierul Ciolos a avansat ideea ca industriile in care mai exista potential sa fie revigorate. Sindicalistii cred ca Rafo este o astfel de intreprindere, pentru ca instalatiile ei sunt bine conservate si, cu un anume proces de modernizare, ar putea produce din nou.

De aceea, sindicatul i-a trimis premierului o scrisoare, in care face, pe scurt, istoricul rafinariei si al eforturilor de a fi mentinuta in viata. Sindicatul solicita o noua analiza in rafinarie, cu o echipa guvernamentala, si prezentarea rafinariei si chiar a platformei industriale Borzesti unor investitori care ar putea fi interesati de ele. De asemenea, s-a solicitat o audienta la premier pentru trei reprezentanti ai Rafo si ai sinicatului, in ideea gasirii unor variante de stopare a declinului economic in zona Onesti.

„Am depus solicitarea la Guvern, dar saptamâna viitoare sigur le vom mai cere ceva, premierului si celor de la ANAF. Trebuie sa insistam ca sechestrul asigurartor sa se ridice cât mai repede.
ITM a facut verificarile in Rafo si a dat termen ca pâna pe 25 martie sa fie achitate toate drepturile de natura salariala. Dar s-a initiat si un program de restructurare, care insa a fost anulat. Va fi convocata si Adunarea Generala a Actionarilor si se pare ca ideea de faliment nu mai exista in strategia actionarului majoritar. In plus, se pare ca vom primi si alte informatii bune, chiar mult mai incurajatoare. De aceea, nu intâmplator am facut solicitarea catre premierul Ciolos, ca o faza pregatitoare a ceea ce ar putea urma la Rafo”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Vai, s-au ivit “masuri incurajatoare” dupa 8 ani de cand este oprita si a ruginit totul in ea ! Minciuni, cred ca s-au speriat ca s-au inscris aproape toti pe liste si trebuie sa le plateasca plati compensatorii peste 1.000.000 euro si nu au de unde sa le dea acesti bani. Si da mai bine daca o scalda cu “va dam salarii”.
    In primul rand trebuia dat afara cu toti acolitii sai SINDICATUL RAFINORUL, asta a fost organismul care a contribuit la falimentarea RAFO pe linie de comunicare cu autoritatile statului, iar pentru muncitori nu a facut nimic, daca patronul a hotarat sa dea afara un anumit nr. de muncitori, hartiile au fost facute, sindicatul neavand nicio putere.
    Fraierii de muncitori au mai si contribuit cu sume la cotizatii sa se lafaie iei in concedii pe unde aveau asigurate locurile, plus ca au mai contribuit la cresterea indemnizatiilor date de Sindicat sub forma salariala si implicit a punctului de pensie, caci pe langa faptul ca au fost salariati de RAFO, au fost si indemnizati de SINDICAT, deci la pensie se cumuleaza din 2 locuri, ca muncitorii au contribuit pentru ei. Astia trebuiau pusi primii pe liste, afara din rafinarie !
    Nu mai credeti tot ce va zice Ion Marian, acum prin acest anunt nu este de partea voastra a muncitorilor, este impotriva voastra, protejeaza finantele oligarhilor rusi.

LĂSAȚI UN MESAJ