Cel putin declarativ, pentru a nu spune chiar „propagandistic”, autoritatile ne arata ca supravegheaza tot mai mult ce mâncam sau ce purtam, cum ne distram, cum calatorim si pe unde ne facem veacul sub iluzia ca avem timp liber.

Totul sub imperiul sigurantei pe care trebuie sa o simtim din partea acestor autoritati. Nu e de mirare ca apropierea Pastelui pentru majoritatea românilor, adica Pastele ortodox, un eveniment caruia ii dedicam prin traditie tot ce avem mai bun, de la cele puse pe masa pâna la ce imbracam si, mai nou, si cum ne distram in zilele pascale, a intrat deja sub lupa celor platiti sa ne supravegheze miscarile.

Ne-am obisnuit deja cu actiunile, dar si cu sfaturile celor de la Protectia consumatorilor, ale celor de la inspectoratele pentru situatii de urgenta, ale medicilor si, evident, ale politistilor, binevenite desigur.

PUBLICITATE

Mai nou, pe aceasta scena a intrat si Antifrauda, adica Directia Generala Antifrauda Fiscala din ANAF, prin „Operatiunea Helios”.

De ce? „Pentru preventie si combaterea evaziunii fiscale din perioada Sarbatorilor” când, paradoxal, activitatea economica se intensifica. Asadar, verificarile inspectorilor antifrauda vor viza intreg lantul economic. In prima etapa – spun inspectorii -, când marfurile intra pe teritoriul României, are loc verificarea documentelor in vama, la granite, pentru achizitiile intracomunitare si pentru toate importurile.

Concret, se controleaza declaratiile vamale ale importurilor si documentele de transport rutier al marfurilor. Urmeaza etapa a doua, a controlului operativ, când echipele mobile de control vor opri camioanele si vor verifica daca documentele mentionate anterior nu au fost cumva modificate pe drum. Marfurile ajung insa in depozite dupa acest filtru, adica in centrele en gross, dar nu scapa de control, in a treia etapa a Operatiunii Helios.

Inspectorii vor verifica marfa si documentele (subetapa de control efectiv), prin incrucisare cu informatiile din primele doua etape ale operatiunii, si monitorizeaza autovehiculele care transporta marfa din en gross la revânzatori. Ultima etapa este verificarea modului in care vânzarile catre consumatorii finali sunt fiscalizate. Ave Helios! Dar, apropo: de ce Helios? Pai, Helios era, in mitologia greaca, Soarele. Adica, Antifrauda vrea sa scoata, de Pasti, totul la lumina.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ