14 mai 2024
ActualitateParc de eoliene, pe dealurile lângă Onești

Parc de eoliene, pe dealurile lângă Onești

15 generatoare eoliene, înalte de 230 de metri, vor fi amenajate pe dealurile de lângă Onești. Investiția aparține aceleiași firme care, după ce a cumpărat Termocentrala Borzești, a început construirea unui parc fotovoltaic de proporții, în zonă.

Investitorii se arată din ce în ce mai interesați de potențialul zonei limitrofe fostei platforme petrochimice și de producere a energiei termice și electrice de la Borzești. Aceștia au început să fie atrași în special după ce au dispărut majoritatea obiectivelor care compuneau complexul industrial de pe valea Trotușului. Astfel, dacă inițial, oamenii de afaceri au „mirosit” potențialul zonei, demarând o investiție majoră într-un parc fotovoltaic, acum, interesul lor este de a dezvolta și o instalație de producere a energiei verzi, de această dată, folosind eolienele. Este vorba despre un ansamblu energetic neconvențional – parc eolian – cu o putere instalată totală de 85MW, având în componență 15 centrale (turbine) eoliene de tip Vestas. Proiectul aparține firmei Borzești Wind, parte din grupul care a cumpărat fosta termocentrală Borzești. „Scopul investiției este de a valorifica potențialul eolian al județului Bacău (municipiul Onești, comunele Gura Văii și Helegiu) și al terenurilor aflate în proprietatea beneficiarului, cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea / suplimentarea energiei electrice produse în instalații termoenergetice, cu energie electrică produsă din surse regenerabile. (…) În domeniul economic, investiția va avea un impact pozitiv, deoarece va avea loc o diversificare a activităților economice, precum și o creștere a ponderii sectorului privat în acest domeniu. Investitia propusă prezintă și utilitate publică locală prin crearea de noi locuri de muncă, creșterea veniturilor la bugetele comunei, inclusiv amenajări de infrastructură de transport”, se arată în memoriul de prezentare a proiectului. Deloc lipsită de importanță este și livrarea de către investitor de energie electrică pentru instituțiile publice – școli, grădințe, instituții publice, iluminat public, prin alocarea unei cantități de energie electrică. Investiția va demara în cel mult doi ani, urmând să funcționeze 25 de ani.



Parcul de eoliene, amenajat pe 67 de hectare

Inițial, s-a mers pe varianta amplasării a 20 de eoliene, însă, ulterior, s-a optat pentru construirea unui număr mai mic de turbine, dar de putere mai mare. Și asta întrucât, „pe baza experienţei internaţionale, s-a demonstrat că sunt de preferat turbinele de puteri mari în locul celor mai mici. Deşi, la o primă analiză, turbinele eoliene mai mici cu turnuri mai scurte ar părea că au un impact oarecum mai mic (cel puţin din punct de vedere vizual), totuşi, întreaga infrastructură care le serveşte poate fi mult mai largă, pentru că este nevoie de un număr de turbine mult mai mare pentru realizarea necesarului de energie electrică optimă din punct de vedere economic”. Cert este că turbinele eoliene vor fi amplasate pe o suprafață de 67 de hectare, în prezent, folosite predominant în agricultură, și aparținând, administrativ, în procente diferite, localităților Onești, Gura Văii și Helegiu. O parte din terenul care ține de Onești a fost dat în concesiune, până în 2070, către investitor, la fel și în cazul suprafețelor care aparțin de comuna Helegiu, în mare parte pășuni, însă pe 49 de ani, respectiv Gura Văii, pe 25 de ani. În schimb, terenurile deținute de anumite persoane fizice au fost date în superficie, pe o perioadă de 49 de ani. Locul de amplasament al investiției a fost ales ținându-se cont atât de potențial eolian al zonei, care poate să asigure eficiența investiției, cât și de impactul redus asupra mediului, dar mai ales că, în apropiere, există deja rețele de transport care să pemită racordarea la sistemul energetic național.

Tehnologii eoliene de ultimă generație

Turbinele eoliene propuse în acest proiect, înalte de 230 de metri, sunt fabricate pe baza celor mai noi tehnologii din domeniu, fiind foarte eficiente şi sigure în exploatare, cu un impact minim asupra mediului. De reținut că turbinele eoliene marca Vestas vor fi operate în sistem automatizat care va putea asigura reglarea fiecărui generator pentru a genera energie maximă în funcție de densitatea și temperatura aerului, precum și de viteza vântului. „Grupurile generatoare eoliene au un sistem automat de orientare al rotorului după direcția vântului, în combinație cu sisteme de modificare a unghiului palelor pentru a menține constantă (la viteze mari ale vântului) și optimiza (la viteze mici ale vântului) puterea generată. De asemenea, aceste sisteme ajută la minimizarea nivelului de zgomot”, mai aflăm din detaliile tehnice ale proiectului. În plus, pentru a se evita deteriorarea turbinelor, același sistem IT va putea comanda oprirea rotației elicelor atunci când viteza vântului depășește limita de 25m/s.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri