Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu” implineste 25 de ani de la infiintare
 
La sfârsitul lunii noiembrie, Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu” Bacau sarbatoreste 25 de ani de la infiintare. Pentru a marca asa cum se cuvine acest moment aniversar, pe 26 noiembrie, intre orele 11 – 14, la sediul unitatii militare din strada General Stefan Guse, nr. 9, se va organiza Ziua Portilor Deschise si va avea loc un ceremonial militar si religios.

„Ziua Portilor Deschise va oferi posibilitatea prezentarii unor expozitii de tehnica militara si exercitii demonstrative specifice, precum si o vizita la filiala Bacau a Muzeului Militar National «Regele Ferdinand I»”, declara cpt. Cristian – Stefan Timos, ofiter de relatii publice in cadrul Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu”.
 
Botezul parasutistilor
 
In baza aprobarii Ministrului Apararii Nationale pe raportul Marelui Stat Major, incepând cu data de 30 noiembrie 1990 s-a înfiintat Batalionul 498 Parasutisti, in subordinea Brigazii 3 Parasutisti, in Garnizoana Bacau. La 9 iunie 1996, prin Decretul 154 al Presedintelui României, Batalionului 498 Parasutisti i s-a acordat Drapelul de lupta si denumirea onorifica „Smaranda Braescu”. Incepând cu 25 octombrie 2011, Batalionul 498 Parasutisti „Smaranda Braescu” a schimbat denumirea, in Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu” si a intrat in subordinea Brigazii 6 Operatii Speciale „Mihai Viteazul”.
 
Recunoastere internationala
 
Pe parcursul celor 25 de ani de existenta s-au executat peste 40.000 de parasutari, fara incidente grave, in care 3.000 de soldati/gradati profesionisti si militari in termen, au fost antrenati si brevetati ca parasutisti militari. „De-a lungul timpului, s-au efectuat sute, mii de aplicatii tactice si exercitii prin parasutare cu intreg efectivul batalionului, cu subunitati specializate, in diferite raioane din tara, dar si cu trupele de parasutisti din alte armate.

De asemenea, militari ai batalionului au executat misiuni in teatrele de operatii din Angola, Bosnia-Hertegovina, Irak, Kosovo, Congo si Afganistan”, spune cpt. Cristian Stefan Timos. Incepând cu anul 2012, militarii batalionului au executat misiuni specifice Fortelor pentru operatii speciale, in teatrul de operatii Afganistan, obtinând recunoasterea internationala a militarilor din alte armate participante in zonele de conflict.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ