17 mai 2024
SportParadoxul SCM Bacău: performanțe –da, bani- ba!

Paradoxul SCM Bacău: performanțe –da, bani- ba!

Aflat într-una din cele mai faste perioade ale sale din punct de vedere al rezultatelor sportive, clubul condus de Ion Șarban se confruntă cu o diminuare drastică de buget. Gruparea-fanion a județului a primit cu 15 la sută mai puțin de la Ministerul Sportului și riscă să nu vadă niciun ban de la municipalitate în baza concursului de proiecte pe Legea 69

Ar fi de-a dreptul comic dacă în esență nu ar fi cât se poate de trist. Aflat pe val în ceea ce privește rezultatele sportive, Sport Club Municipal Bacău s-a dus rău de tot la fund din punct de vedere al suportului financiar. „Ne aflăm într-o situație ingrată: nivelul performanțelor a crescut considerabil, dar cel al bugetului a scăzut dramatic. Momentan, funcționăm pe un buget de avarie. Suntem în postura de a trage un serios semnal de alarmă car ar trebui să fie luat în seamă de cei în drept”, a declarat Ion Șarban, directorul celui mai galonat club sportiv al județului Bacău. „Dacă nu vom primi sprijinul cuvenit, riscăm să ne pierdem sportivii și antrenorii de top, majoritatea băcăuani get-beget”, a adăugat directorul Șarban.



-Domnul director, sunteți un conducător fericit: clubul condus de dumneavoastră tocmai a contabilizat încă două medalii continenhtale prin înotătorul Ștefan Cozma cu prilejul Campionatelor Europene de juniori de la Otopeni.

-Din punct de vedere al rezultatelor sportive, da, mă simt împlinit, cu atât mai mult cu cât la performanța înregistrată de România la Europenele de înot pentru juniori de la Otopeni și-a adus contribuția și sportivul SCM Bacău, Ștefan Cozma. Toamna trecută am decis revitalizarea secției de natație a clubului nostru, iar rezultatele s-au grăbit să apară atât pe plan  național, cât și internațional, reușita înotătorului pregătit de Ovidiu Galeru constituind piscul.

-Cele două medalii cucerite Ștefan Cozma cu ștafeta de 4×100 m liber masculin și cu cea mixtă de 4×100 m liber au permis SCM-ului să ajungă la un total de patru prezențe pe podium în întrecerile continentale de anul acesta.

-Așa este. Reușitele lui Cozma se adaugă bronzului European la U23 și argintului European la U20 din dreptul luptătorului Denis Mihai. Totodată, SCM Bacău se poate mândri în acest an și cu patru medalii balcanice la atletism prin Ramona Verman, Ștefania Zediu și Adnana Vrânceanu. În total, la nivel național și internațional am contabilizat peste 200 de medalii în doar jumătate de an. Un bilanț care cu siguranță că se va îmbunătăți: urmează Mondialele de atletism pentru seniori din Statele Unite unde o avem Pe Bianca Ghelber, care tocmai a reușit cea mai bună performanță a sa în acest sezon, urmează Mondialele de lupte la U20 unde contăm pe Denis Mihai, vin și Mondialele de atletism pentru Junioare 1 din Columbia, unde o vom avea ca reprezentantă pe Ștefi Zediu, urmează și întrecerile de haltere…. Așadar, un bilanțcare ar trebui să mă facă, așa cum spuneați dumneavoastră, un conducător fericit. Și totuși…

-Și totuși?

-Problemele financiare pe care le întâmpină SCM Bacău sunt în totală contradicție cu performanțele sportive înregistrate. Dacă anul trecut am avut un buget de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, în 2022 riscăm să ajungem- în cel mai bun scenariu- la o reducere de 40 la sută. Enorm!

-Haideți să cuantificăm: cu cât v-a redus Ministerul Sportului bugetul?

-Cu 15 la sută. În plus, sau mai degrabă în minus, dacă în 2021, în baza finanțărilor nerambursabile, am primit  de la municipalitate în jur de 2,5 miliarde de lei vechi, în 2022 s-ar părea că ne vom alege cu puțin spre deloc. Asta ca urmare a faptului că proiectul SCM Bacău, „Dezvoltarea și continuitatea înaltei performanțe în sportul băcăuan” a fost cotat al treilea, în baza unui punctaj de 83,41.

-Ați făcut contestație?

-Am făcut, solicitând o recalculare a punctajului, dar, în mod cu totul ciudat, contestația ne-a fost respinsă, Comisia de Contestații pretextând că analizează doar aspectele de nelegalitate a proiectelor. E de-a dreptul aberant; noi am întrebat de mere și ei ne-au răspuns de pere. Deși proiectul nostru a fost declarat admis și eligibil, riscăm să nu vedem niciun ban.

-Care era destinația fondurilor din proiect?

-Așa cum o spune și titlul strategiei pe care o demarasem în parteneriat cu municipalitatea: generarea sportivilor de top. Concret, banii solicitați erau pentru contractele de activitate sportivă a sportivilor și antrenorilor de mare valoare din club și pe indemnizații. Vorbim aici de performeri precum Denis Mihai, Vasile Cojoc, Ioan Butucaru, Andrei Ciobanu, George Cțălin, Ștefan Cozma, Ovidiu Galeru, Sabin Jitaru, Adnana Vrânceanu, mă rog lista este lungă și vizează secții precum atletism, înot, lupte, haltere, gimnastică, box, judo și powerlifting. Totodată, intenționam să-i readuc la SCM Bacău pe Cornel Agop și Relu Auraș în condițiile în care aș fi dispus de suma pe care am solicitat-o municipalității prin acest proiect care nu a fost cu nimic mai slab decât cel întocmai anul trecut. Dimpotrrivă… Am spus-o și o repet: riscăm să ne pierdem sportivii și antrenorii de top! Această situație mă mâhnește teribil…

-Având în vedere problemele întâmpinate de SCM Bacău în baza concursului de proiecte de finanțare nerambursabilă derulat de municipalitate pe Legea 69, luați  în calcul și o acțiune în instanță?

-Nu vă pot oferi un răspuns clar, dar nu vă ascund că mă gândesc și la așa ceva. Ca și conducător, am obligația să uzez de toate pârghiile legale, cu atât mai mult cu cât s-ar putea crrea un precedent periculos, astfel încât SCM Bacău, un club cu o vechime de peste 72 de ani, să fie scos din zona finanțărilor nerambursabile. Nu știu… Oricum, referitor la o posibilă acțiune în instanță, nu mă simt deloc confortabil să fac un asemenea demers în condițiile în care Primăria și Consiliul Local ar trebui să fie susținătorii, nu adversarii noștri. Dorința mea și a SCM Bacău este de a avea o relație cât mai bună cu municipaliutatea, însă această dorință trebuie să fie de ambele părți.

-Dincolo de probleme de ordin procedural, nu considerați și că suma alocată de municipalitate sesiunii din acest an a finanțărilor nerambursabile pe Legea 69/ 2000 pentru programul „Promovarea sportului de performamță” a fost una mult prea mică?

-Evident! Este limpede că nu s-au apreciat bine necesitățile în plan sportiv. Inițial se anunțase un buget de vreo zece miliarde de lei vechi, numai că această sumă s-a diminuat pe fondul unor cheltuieli, inclusiv cu diferite premieri.

-Aici mă transform în avocatul diavolului și vă amintesc că de premierile respective au beneficiat inclusiv sportivii SCM Bacău.

-Observația este corectă, dar trebuie să țiinem seama că anul trecut, de exemplu, capitolul premierilor a fost unul separat de cel rezervat finanțărilor nerambursabile pe Legea 69. Așa ar fi trebuit să fie și acum. Nu cred că ar fi normal să ni se reproșeze că, dacă tot am luat bani pe premieri, am solicitat și bani pe proiect. A nu încuraja premierile este ca și cum nu ți-ai dori performanțe. La fel stau lucrurile și cu finanțarea unui proiect. Dacă pretindem că ne dorim performamnță, trebuie să o motivăm, nu să o descurajăm.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri