Neculai Marin a adus in expozitie un Trabant 601 din 1965 (Foto: Petru Done)

Retroparada de Primavara, eveniment marcat traditional de Retromobil Club România (RCR) simultan in mai multe orase mari ale tarii, a expus si in Bacau o interesanta colectie de masini de epoca, prin filiala sa Bacau-Neamt. Sâmbata, 16 aprilie, pe platorul din fata Casei de Cultura 22 de autoturisme istorice au putut fi vazute, timp de o jumatate de zi, de toti cei interesati de asemenea exemplare, dar si de toti trecatorii prin zona.

Rând pe rând, pe platoul din Piata Tricolorului au parcat câteva dintre vechile Dacii 1.300, dar si un splendid IMS care a fost cândva in dotarea armatei, trei superbe masini Cadillac, masini Ford, Fiat, Citroen si Renault, dar si patru „broscute” Volkswagen, dintre care doua decapotabile. Toate masinile erau atestate ca vehicule istorice, pe care insa colectionarii (si nu numai) le privesc ca pe obiecte de arta, a caror valoare creste de la o zi la alta. O masina considerata „de epoca” trebuie sa aiba cel putin 30 de ani de la iesirea pe poarta fabricii a ultimului exemplar din modelul respectiv. La Retroparada Primaverii de la Bacau cea mai veche era din 1964.

Trabantul, masina de poveste

PUBLICITATE

Una dintre vedetele retroparadei a fost un Trabant 601, din 1965, masina luata aproape de la fier vechi chiar de Neculai Marin. „Am restaurat-o si acum arata altfel. Este o masina care poate circula, ca toate celelate, adica perfect. De altfel, toate acestea trebuie sa corespunda tehnic. Evident, reconditionarea masinii m-a costat foarte mult, pentru ca nu se mai gasesc piese de schimb. Multe piese le-am comandat pe internet, mai ales din fosta Germanie Democrata, iar anul acesta poate voi ajunge cu acest Trabant la o competitie chiar in Germania. Si noi, in România, avem un mare club al trabantistilor”. Neculai Marin a venit, insa, si cu un Fiat 1300, tot din 1965, cu doar 40.000 km la bord, cu motorul original. Dar, a mai expus, ca in fiecare an, si un Moskvitch de dimensiuni reduse, de fapt o masinuta cu pedale pentru copii, insa la fel de veche ca si suratele ei adevarate de acolo, fabricata in 1984, reconditionata.

„Broscutele” care au facut furori

Veritabile furori au facut „broscutele” Volkswagen, dintre care doua decapotabile. Cu un astfel de exemplar a venit medicul stomatolog bacauan Ovidiu Bibire. „Masina – ne-a spus proprietarul – a fost fabricata in 1969, cu motorizare de 1.500 cmc. Are un motor mai rar pus pe asemenea masina, pe care de obicei gasesti motoare de 1.200 si 1.300 cmc. Motorul meu a fost fabricat doar timp de patru ani. A fost reconditionata de doua ori si o folosesc aproape zilnic, pentru a ma bucura de ea, ca si lumea care o vede. Are 47 de ani si functioneaza perfect. Am cumparat-o din Bucuresti, tot de la un pasionat de autovehicule retro. Cel mai lung traseu pe care l-am facut cu ea, pâna acum, a fost Bacau – Brasov, pe un drum sinuos, dar fara probleme. Nu circula cu o viteza foarte mare, dar e cu totul altceva sa mergi cu ea. Ai parte de un alt aspect al vietii, pe care multi l-au uitat sau nu l-au cunoscut.”

Medicul Ovidiu Bibire, mândru de Volkswagen-ul din 1969 (Foto: Petru Done)
Medicul Ovidiu Bibire, mândru de Volkswagen-ul din 1969 (Foto: Petru Done)

Alaturi, de un rosu senzual, o „broscuta” decapotabila a atras mai ales fetele. Era un Volkswagen 1.200, fabricat in 1961, detinuta de bacauanul Dan Bahrim, care spunea ca a preluat-o dintr-un garaj de la cineva care nu se mai ocupa de ea.

Cadillac-urile, somptuoase, grele, americane (Foto: Petru Done)
Cadillac-urile, somptuoase, grele, americane (Foto: Petru Done)

„Am restaurat-o si in fiecare an o scot in lume – spunea proprietarul ei. Functioneaza perfect. Am investit mult in ea, dar in asemenea cazuri nu mai tii cont la bani. Si acasa mai am o masina, tot o broscuta, fabricata in 1955, dar si un Mercedes Cobra din 1978. Pornesti in aceasta pasiune de la una si ajungi la mai multe”.

Mult apreciata de cunoscatori a fost si o masina Jaguar Sovereign, adusa de un bacauan de origine turca, Istek.

Bacauanul Dan Bahrin, cu broscuta sa decapotabila a facut furori (Foto: Petru Done)
Bacauanul Dan Bahrin, cu broscuta sa decapotabila a facut furori (Foto: Petru Done)

„A fost inceputul unei veritabile competitiei Retromobil, care se va incheia in luna octombrie, cu Retroparada de Toamna. A devenit o traditie sa organizam astfel de evenimente si ma bucur ca sunt multi iubitori ai vehiculelor istorice intersati sa vada astfel de masini. Aceasta este o pasiune pentru suflet, care aduna de la an la an oameni care o inteleg”.
Neculai Marin, presedintele filialei Bacau-Neamt a RCR


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ