25 aprilie 2024
ActualitatePământ din trei Cimitire Băcăuane ale Eroilor va ajunge la Muzeul Unirii...

Pământ din trei Cimitire Băcăuane ale Eroilor va ajunge la Muzeul Unirii Alba Iulia

Mai mulți săculeți cu pământ prelevat luni, 12 noiembrie, din trei cimitire băcăuane ale Eroilor din Poiana Sărată, de la Monumentul Măgura Ocnei (Târgu Ocna) și din Oituz, vor fi duse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Consiliul Județean Alba, într-un gest de evocare a Centenarului Marii Unirii, amenajează la Muzeul Unirii din Alba Iulia un spațiu simbol care va adăposti pământ din toate regiunile istorice și din Vechiul Regat al României anului 1918.

Operațiunea de prelevare a avut loc în cadrul unor ceremoniale militare și religioase organizate de Protopopiatul Onești al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Garnizoana Bacău și Filiala județeană „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub titlul generic „Omagiu Eroilor Unirii”.

La ceremoniale au fost prezenți președintele Consiliului județean Bacău, Sorin Brașoveanu, primarii Ștefan Șilochi și Gheorghe Bodea ai localităților Târgu Ocna și Oituz, protopopul Ioan Bârgăoanu al Protopopiatului Onești, președintele Filialei Bacău a Asociației „Cultul Eroilor”, col. (r) Paul Valerian Timofte, preotul Mănăstirii Măgura Ocnei, ieromonahul Efrem Atănăsoaie, și parohii din Oituz, Poiana Sărată și Hârja. Au mai fost prezenți, îmbrăcați în frumoase costume populare, președinții subfilialelor Cultul Eroilor din Zemeș și Măgirești, col. (r) Vasile Ilie și Constantin Dospinescu.



Ceremonialele au avut loc în prezența unui detașament al Grupului de pompieri din Onești și a Gărzii Drapelului de la Batalionul 95 Aviație din Bacău, dar și a câte unui sobor de preoți din Protopopiatul Onești. În costumul unui ofițer din 1916-1918, col. (r) Stelian Cojocaru, președintele Asociației Tradiții Militare, din Bacău, a purtat Drapelul Filialei Bacău Cultul Eroilor.

Ceremonialul de pe Muntele Eroilor

Seria celor trei ceremoniale a început pe „Muntele Eroilor”, așa cum este supranumit muntele pe care se află Monumentul Eroilor de pe Măgura Ocnei (Târgu Ocna). Monumentul a fost ridicat în memoria miilor de ostași români căzuți în Primul Război Mondial pe frontul de la Oituz-Coșna-Cireșoaia, dar adăpostește doar Mormântul eroului necunoscut, străjuit de două drapele de luptă, al Regimentului 15 Infanterie și al Regimentului 4 Artilerie, două dintre regimentele care au dus greul războiului de pe frontul de la Oituz.

Despre importanța evenimentelor de la Târgu Ocna și Oituz, dar și despre semnificația lor în anul Centenarului Marii Uniri, despre importanța jertfelor ostașilor care au luptat acum o sută de ani la Oituz-Coșna-Cireșoaia au vorbit Sorin Brașoveanu, protopopul Ioan Bârgăoanu, col. (r) Paul Valerian Timofte, preoții parohi și preotul Mănăstirii Măgura Ocnei, dar și cetățeni ai localităților în care au avut loc luptele acum o sută de ani. Grupuri de elevi de la Colegiul Național „Costache Negri din Târgu Ocna și de la școlile din Poiana Sărată și Oituz au purtat coroanele de flori depuse la fiecare monument din cele trei localități de instituțiile reprezentate la ceremonialuri.

Mulțime de elevi și săteni la ceremonialurile din Oituz

La Poiana Sărată, ceremonialul a avut loc la Biserica Neamului, unde se află mormântul locotenentului erou Nicolae Macarie, primul ostaș rănit și mort când s-a trecut granița la Poiana Sărată, în noaptea de 14/15 august 1916. În aceeași localitate se află, însă, și Cimitirul Eroilor cu 107 eroi cunoscuți, depuși în patru parcele (română, austriacă, germană și maghiară), alți 1.506 eroi necunoscuți fiind depuși în cripta din centrul cimitirului. În 1933 au fost depuși în criptă alte oseminte de eroi, numărul total al celor înhumați fiind 1.900.

Cimitirul Eroilor din Oituz adăpostește osemintele a 18.613 eroi români căzuți în luptele din Valea Oituzului în anii 1916-1918. Cimitirul are o suprafață de 570 mp. La intrare, pe zidul de piatră, se înalță doua coloane de beton cu vultur în vârf. În cimitir, de o parte și de alta a osuarului, se găsesc două morminte comune și 60 se morminte individuale. Pe pietrele funerare sunt trecute numele eroilor și unitatea din care au făcut parte.

Acte de autenticitate cu zece semnături pentru săculeții cu pământ

Din cele trei locații pământul a fost recoltat de lângă Monumentul de pe Muntele Eroilor, de pe mormântul lt. Nicolae Macarie și din Cimitirul Eroilor din Oituz. Pământul a fost săpat și afânat cu o lopată mică de infanterie, obiect rămas din Primul Război Mondial, pe care era gravat anul 1915. Fiecare dintre oficialii prezenți a pus pământul în săculeți și cutii, dar și în carcasa unui obuz de tun de la Poiana Sărată.

La final, în fiecare locație a fost semnat un „Act de autenticitate” a mostrelor de pământ. Pe un astfel de act se află zece semnături, ale lui Sorin Brașoveanu, Ștefan Șilochi, Gheorghe Bodea, Paul Valerian Timofte, a ieromonahului Efrem Atănăsoaie, a protopopului Ioan Bârgăoanu și ale preoților parohi Lăzărel Sinel (Poiana Sărată), Ilarion Mâță (Hârja) și Simion Purice (Parohia Grozești, Oituz). Aceste acte vor purta și semnătura IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

„Pe Muntele Măgura Ocnei, la Biserica Neamului din Poiana Sărată și la Cimitirul Eroilor din Oituz am fost într-o zi istorică și într-un an istoric, al Centenarului Marii Uniri. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost unic și în sensul că s-au făcut slujbe în numele și în memoria miilor de bravi ostași căzuți la datorie pe frontul de la Oituz-Coșna-Cireșoaia. Noi trebuie să purtăm recunoștință fiecărui ostaș pentru ceea ce avem astăzi: o țară unită. Din aceste locuri pline de jertfă am luat țărână și o vom depune la Alba Iulia în Muzeul Unirii. Noi, cei de astăzi, trebuie să luptăm în continuare pentru a înfăptui toate idealurile Marii Uniri de acum o sută de ani.”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliul județean Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri