27 aprilie 2024
ActualitatePalatul Copiilor Bacău a participat la o întrunire internațională, privitoare la problematica...

Palatul Copiilor Bacău a participat la o întrunire internațională, privitoare la problematica migrației în spațiul european

Profesori din Croația, Germania, Marea Britanie, Polonia, România și Turcia s-au reunit în perioada 25 – 29 noiembrie 2018, în Izmir (Turcia), pentru a stabili strategia de derulare a unui proiect de cooperare internațională, care cercetează problematica migrației în spațiul european, într-o abordare comparativă, la oameni și la păsări. Proiectul Erasmus + KA 229 ”European Patterns – Migration of Birds and People” este coordonat la nivelul acestui parteneriat internațional de Germania, una dintre țările europene cu un număr ridicat de imigranți, iar România este reprezentată în proiect de către Palatul Copiilor Bacău. Delegația băcăuană la trainingul din Izmir a fost formată din prof. dr. Nela Dumea, director al Palatului Copiilor Bacău, prof. Laura Huiban Bibire, coordonator al Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, și prof. Anca Rotaru, coordonator al Cercului de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Clubului Elevilor Onești.

Pe durata celor trei zile ale programului reuniunii din Izmir – cel de-al treilea oraș ca mărime din Turcia, după Istanbul și Ankara, format, în principal, datorită numărului mare de de pelerini stabiliți în regiune, participanții au analizat realitatea migrației, din fiecare țară parteneră, au votat logo-ul băcăuan, care va intra în selecția finală pentru logo-ul internațional al proiectului – dintre zecile de propuneri făcute de elevii Palatului Copiilor Bacău – și au făcut schimb de bune practici în activitatea de predare – învățare, cu accent pe metodele transdisciplinare. Delegația formată din peste 15 profesori din cele șase țări partenere a fost, de asemenea, într-o vizită oficială la Inspectoratul Școlar Regional din Konac, unde ”prim ministrul educației” din regiune, Serdal Șimșek, a abordat cu oaspeții săi subiecte legate de învățământul turc.

Profesorii din cele șase țări participante au luat parte la workshop-uri de Ebru Art (arta tradițională a pictării pe apă) și de dans tradițional turcesc – pe muzică realizată cu instrumente muzicale specifice – Kașik (patru linguri de plastic – în trecut de lemn – care în procesul de producere a sunetelor funcționează ca niște castaniete) și au făcut vizite de documentare în Efes (Ephesus), pe site-urile arheologice și la Casa Fecioarei Maria (loc de pelerinaj în care se spune că Sfânta Maria și-a petrecut ultimii ani din viață), la Muzeul de Artă din Selcuk și în satul Siringe, un sat tradițional turcesc, construit pe creste de piatră, în care se află și Biserica ”Sf.Ioan Botezatorul”. Programul a inclus de asemenea sesiuni de ”birdswatching” în Delta Gediz, bogată în diferite specii de păsări, cu o populație numeroasă de Păsări Flamingo.



Activitățile din cele trei zile ale programului de lucru au relevat diversitatea culturală și faunistică din regiunea Konac (din care face parte Izmirul) și au consolidat una dintre concluziile întrunirii, faptul că migrația este un proces natural, care stă la baza formării civilizațiilor și la creșterea biodiversitatii ecosistemelor.

Următoarea întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus + KA 229 ”European Patterns – Migration of Birds and People” va fi găzduită, în luna martie 2019, de către Palatul Copiilor Bacău. Instituția de învățământ nonformal din Bacău va primi atunci vizita unui grup numeros de elevi și profesori din Croația, Germania, Marea Britanie, Polonia și Turcia.

Prof. Laura Huiban Bibire

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri