Din luna iulie si familiile, care au un venit de 371-530 lei pe fiecare persoana componenta, au dreptul la alocatie de sustinere. Plata trebuia sa inceapa in luna august. Sunt doar câteva zeci de beneficiare in aceasta luna, pentru ca majoritatea primariilor nu s-au grabit sa le faca dosarele tuturor familiilor indreptatite.

Contrar asteptarilor, pentru luna iulie (cu plata in august) numarul beneficiarilor de alocatie de sustinere familiala nu a crescut, desi plafonul maxim de venit pe fiecare membru de familie, in raport de care se acorda aceasta prestatie sociala, a fost majorat considerabil. Acesta a fost ridicat de la 370 lei la 530 lei.

Astfel, din luna iulie si familiile cu un venit cuprins intre 371 lei si 530 lei au dreptul la alocatia de sustinere, nu numai cele care au pâna in 370 lei. Toate cele care se incadreaza in limitele de venit de 371-530 lei ar fi putut sa depuna la primaria de domiciliu dosarul pentru acordarea alocatiei de sustinere, inca de acum doua luni. Cu toate acestea, pe luna iulie numarul beneficiarilor aflati in evidenta Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPIS) Bacau a ramas aproape neschimbat, adica in jurul cifrei de 16.600.

PUBLICITATE

“Nu avem in plus decât câteva zeci de dispozitii noi de acordare a acestei alocatii, emise de catre primari. Vor fi mult mai multe, cu siguranta, din luna septembrie. Dosarul putea fi depus de catre cei care se incadreaza in limitele de venit de 371 lei pâna la 530 lei, imediat ce noul act normativ a fost publicat. Institutia noastra a atentionat toate primariile in acest sens” – spune
Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala din cadrul AJPIS Bacau.

Pierdei mari pentru nevoiasi

Cresterea plafonului de venit este prevazuta in OUG 42/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr.287 din 21 mai 2013 si se aplica incepând cu drepturile aferente lunii iulie. Asadar, primariile puteau primi cererile si actele solicitantilor incepând cu 22 mai 2013. Dar, cum nu este an electoral, marea majoritate a administratiilor publice locale nu au niciun interes sa-i atentioneze pe localnici ca au dreptul la alocatia de sustinere si ca trebuie sa urgenteze depunerea actelor.

Aceasta, evident, se va rasfrânge asupra familiilor nevoiase cu venituri de 371-530 lei, care vor pierde ajutorul cuvenit pe luna iulie si, poate, si pe august. Potrivit legii, fiecare familie indreptatita ar fi trebuit sa intre in plata in august pentru alocatia aferenta lunii iulie. Dar tot legea prevede ca alocatia se acorda incepând cu luna urmatoare pentru cea care s-a stabilit dreptul (când s-a inregistrat cererea).

Data fiind situatia semnalata, cu siguranta, mii de familii au pierdut alocatia de sustinere pe luna iulie. Sumele de care ar fi beneficiat nu sunt de neglijat. Mai ales ca, din luna iulie, pentru compensarea cresterii pretului la gazele naturale, prin aceeasi ordonanta, alocatia de sustinere a fost majorata cu 30 la suta.

Familiile (sot A sotie), cu un venit de pâna in 200 lei pe fiecare membru component, au dreptul la alocatie de sustinere dupa cum urmeaza:
-cu un copil-40 lei
-2 copii-80 lei
-3 copii-120 lei
-4 sau mai multi copii-160 lei
C2:
Familiile cu venituri intre 201 lei-530 lei:
-1 copil-33 lei
-2 copii-66 lei
-3 copii-99 lei
-4 sau mai multi copii-132 lei
C3:
Familiile monoparentale (un singur parinte) care au un venit de pâna in 200 lei:
-1 copil-65 lei
-2 copii-130 lei
-3 copii-195 lei
-4 sau mai multi copii-260 lei
C4:
Familiile monoparentale cu un venit de 201 lei-530 lei:
-1 copil-60 lei
-2 copii-120 lei
-3 copii-180 lei
-4 sau mai multi copii-240 lei


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ