18 mai 2024
ActualitatePagube de milioane, produse de hoții de curent și gaze

Pagube de milioane, produse de hoții de curent și gaze

De la începutul anului, aproape 150 de racordări ilegale la rețelele de curent electric și de gaze naturale au fost depistate, în tot județul, de specialiștii Delgaz Grid. Anul trecut, o persoană a decedat din cauza improvizației făcute în scopul de a sustrage curent din rețeaua electrică.

Peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale au fost identificate, de la începutul acestui an, de compania Delgaz Grid, principalul furnizor din zona Moldovei. Hoții de curent și de gaze au provocat companiei o pagubă de circa 10 milioane de lei. Mai mult de 15% din totalul furturilor din zona Moldovei s-au produs în județul Bacău. Astfel, nu mai puțin de 144 de cazuri de furt au fost depistate în județul nostru (119 din sistemul de energie electrică și alte 25 din rețeaua de gaze naturale). Din păcate, situația este în creștere față de anul trecut, când în aceeași perioadă au fost depistate „doar” 118 cazuri de furt (85 de energie electrică și 34 cazuri, din rețeaua de gaze naturale).

Dosare penale



Conform legilor în vigoare, sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește. Astfel, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În plus, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Chiar și tentativa la aceste infracțiuni se pedespește. „Delgaz Grid nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii noștri au caracter permanent”, avertizează reprezentanții Delgaz Grid. Cert este că pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate. Se estimează că pagubele provocate în acest an de hoții din județul Bacău s-ar ridica la circa 1,5 milioane de lei. Cantitatea de energie sustrasă ar fi putut fi folosită pentru alimentarea a sute de locuințe (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau pentru încălzirea a zeci de de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an). Situațiile de consumuri frauduloase pot fi transmise la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro sau celei mai apropiate unități de poliție.

Victime umane

Dincolo de aspectele financiare, trebuie reținut riscul care planează asupra celor care vor să ocolească legea, dar și asupra persoanelor nevinovate care, din păcate, au de suferit din cauza acestor intervenții ilegale în sistemul național de energie electrică și gaze. Asta pentru că improvizațiile în scop de fraudă pot duce, în primul rând, la accidente cu urmări ireversibile. Amintim, în acest sens, cazul tragic înregistrat, anul trecut, în județ, când o persoană a decedat ca urmare a improvizațiilor făcute în scopul sustragerii de curent. Cazul s-a înregistrat la o casă racordată la rețeaua de distribuție a energiei, printr-o instalație improvizată, folosită atât pentru  iluminat, cât și pentru încălzire (o rezistență electrică amplasată într-un bloc de tip BCA  -bolțar). „De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși „meseriași” ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „beneficiază” direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere”, ne-a transmis Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid. Pe de altă parte, important este de precizat și faptul că astfel de intervenții ilegale afectează și calitatea serviciului de distribuție, urmare a perturbațiilor induse în rețea. Astfel, sunt afectate performanțele rețelelor de distribuție, la fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate în funcție de un consum cunoscut, declarat. „În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și, atunci, nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile. Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energie furnizate”,  au subliniat reprezentanții furnizorului de servicii energetice.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri