– doi barbati, care nu au rude sau acestea nu doresc sa auda de ei, sunt internati in Spitalul Judetean Bacau iar asistentele sociale ale unitatii fac eforturi pentru a le gasi un loc de cazare dupa externare

Unul dintre ei are 63 de ani si a locuit intr-un apartament pe strada Aleea Parcului, din municipiul Bacau. Inginer de meserie, a lucrat multi ani in domeniu, insa viata lui a luat o turnura nedorita in momentul in care si-a pierdut casa, se pare printr-o inselatorie.

A ajuns pe drumuri, si-a pierdut serviciul si pentru a supravietui a lucrat la negru pe la diferiti agenti economici din oras sau din comunele apropiate. Recent a fost diagnosticat cu o forma de cancer si a fost operat, insa in continuare starea de sanatate ii este subrezita. Pentru ca nu are pe nimeni, cazul sau a ajuns in atentia Serviciului de Asistenta Sociala a Spitalului Judetean Bacau.

PUBLICITATE

„Nu avea act de identitate si i-am facut cu ajutorul celor de la Primarie. I-am obtinut gradul I de handicap si intre timp am inceput sa dam telefoane pe la toate caminele private pentru a-l putea externa de la Paliative. Problema este ca banii pe care o sa-i primeasca nu vor fi suficienti si am gasit intelegere doar la un camin din Magura”, ne-a explicat Liliana Zaidel, asistent social in cadrul spitalului. Conducerea caminului nu doar ca l-a primit cu bani mai putini, dar a fost de acord sa suporte si cheltuielile pentru o luna.

„Având in vedere ca suntem in primul an de functionare am zis sa privim si latura umana, nu doar cea financiara si am acceptat sa-l primim aici la noi”, ne-a spus Nicoleta Melinte, directorul caminului. Dar prima indemnizatie de handicap va fi incasata abia peste doua luni, asa ca asistenta sociala s-a apucat de dat telefoane pentru a face rost de o mie de lei pentru a achita taxa pentru cealalta luna ramasa descoperita. „Am sunat pe la preoti, ortodocsi si catolici, la Asociatia Betania si am promisiunea ca vor da banii ca sa reusim sa rezolvam acest caz. Este un om pacalit si speram sa-l putem ajuta cât mai mult”, a mai spus Zaidel.

Batut pâna ce a ramas paralizat

Un alt pacient care ar fi trebuit deja externat, insa nu are unde sa se duca este din comuna Orbeni. Barbatul are 39 de ani, este paralizat si nu comunica aproape deloc. Se pare ca ar fi fost batut prin strainatate pâna ce a fost adus in aceasta stare.

A stat circa o luna internat intr-un spital din Iasi si de acolo a fost transferat aici. Si in cazul sau s-au demarat procedurile pentru obtinerea buletinului si a gradului de handicap. Dupa ce asistentele sociale vor rezolva problema actelor, Primaria Orbeni va fi cea care trebuie sa-i gaseasca un loc in care sa stea, fie ca este vorba de familia largita, care nu s-a interesat de el pâna acum, fie de o unitate de ingrijire privata. Chinuiti de boli si de viata dezorganizata pe care au dus-o, unii dintre pacientii nimanui se sting la scurt timp dupa ce li se gaseste un adapost in care pot duce o viata linistita.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ