dr. Elena Alistar, medic primar medicina interna si specilist cardiologie si dr. Ioana Raluca Dinu, medic specialist pneumolog

– 98% dintre anevrismele de acest tip sunt depistate abia dupa ce pacientul moare si doar 2% in timpul investigatiilor – bacauanul se numara printre norocosi si acum se poate bucura de viata
– cu acest caz, echipa medicala de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a câstigat premiul I la Congresul National de Medicina Interna

Barbatul care acum se poate bucura de viata a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau dupa ce a sesizat ca respira tot mai greu la eforturi din ce in ce mai mici, dar si pentru ca expectora mult. Fiind fumator, dar si pentru ca in urma cu doi ani a mai ajuns la unitatea medicala dupa ce avusese momente scurte de pierderi de cunostinta, din motive cardiace, s-a ingrijorat si s-a prezentat la medic.

In urma unei proceduri facuta de specialistul pneumolog, care il avea deja in evidenta cu bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) si pentru care urma tratament, s-a observat o evolutie a bolii, drept pentru care a fost internat ca sa i se efectueze o investigatie la computer tomograf si a se asigura ca nu sufera de cancer, riscul fiind crescut la fumatorii trecuti de 50 de ani.

PUBLICITATE

„La computerul tomograf s-a infirmat, din fericire, prezenta unui cancer, in schimb am avut o surpriza diagnostica, respectiv un anevrism gigant de aorta, cu care pacientul traia de mult timp si care nu fusese diagnosticat cu ocazia investigatiilor cardiologice efectuate anterior”, a explicat dr. Ioana Raluca Dinu, medic specialist pneumolog la SJU Bacau.

Asadar, in urma cu doi ani, pacientul trecuse printr-o serie de investigatii amanuntite intr-o clinica universitara de cardiologie, insa atunci nu s-a observat anevrismul. Drept urmare, medicul penumolog a luat legatura cu medicul cardiolog pentru a gasi o rezolvare, mai ales ca pacientul putea muri in orice clipa si nici nu putea sa treaca printr-o interventie chirugicala de mare anvergura pentru ca avea si afectiuni pulmonare.

S-a lucrat in echipa

„Stiam ca in lume, din 2010, ghidurile de tratament ale acestor anevrisme cu localizare pe aorta descendenta toracica beneficiaza de o procedura terapeutica interventionala, dar minim invaziva, prin introducerea unei endoproteze pe calea arterei femurale.

Stiam unde se face in tara aceasta procedura, la nivel de pionierat, a fost sunat acel centru medical privat, care a acceptat cazul si pacientul a beneficiat de aceasta endoproteza de aorta descendenta toracica cu un beneficiu functional foarte bun”, a declarat dr. Elena Alistar, medic primar medicina interna si specialist in cardiologie.

a1

Barbatul se afla in continuare intr-un plan de supraveghere penumologic si cardiologic, dar se simte bine. Un merit la fel de mare la acest succes medical l-a avut si medicul specilist in radiologie si imagistica dr. Bogdan Nita, care a efectuat examenul de computer tomograf, insa a contat mult si aparatura de inalta performanta a spitalului.

Apreciere nationala

Cu acest caz, echipa medicala de la SJU Bacau a câstigat premiul I la Congresul National de Medicina Interna, din zeci de cazuri prezentate din intreaga tara, iar toti participantii au plecat acasa cu mesajul ca atunci când un pacient prezinta o dilatare de aorta abdominala, trebuie investigat daca are sau nu anevrism. Dintre pacientii cu anevrism de aorta descendenta toracica, doar 2% sunt diagnosticati intâmplator, iar restul de 98% la necropsie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. ce pacat ca nu a avut aceeasi sansa si Tanase Catalin decedat pe 01.04.2015.Daca medicul de la urgenta ar fi dat dovada de competenta profesionala acest tanar poate ar fi trait.Daca ajungi la urgente si nu ai putin noroc risti sa mori cu zile.La Urgente esti persiflat,ti se vorbeste la pertu chiar daca ai o varsta respectabila.Dr. Draghin este un abject,arogant,te priveste cu scarba.Alta problema pe care doresc sa o sesizez este aceea a lipsei cearceafurior din hartie care exista in toate spitalele din tara.Esti dezbracat cu pielea si risti sa pleci cu raie,stafilococie,eczeme.etc.CE FACE MANAGERUL,DIRECTORUL MEDICAL,D.S.V.Jur ca voi face cunoscut cele sesizate la Ministerul Sanatatii,presei si tuturor posturilor nationale.Spaga este mare la Bacau iar daca nu dai nu esti tratat.Pacientul care a fost diagnosticat la timp este un norocos chiar daca,si-a amanetat toate bijuteriile familiei…..Dr.Alistar este un bun specialist dar este foarte nervoasa si tipa la pacienti,le vorbeste urat.Ce sa mai zic cand am vazut-o prima oara am crezut ca a scapat de la ospiciu.Pacientul este si asa traumatizat de suferinta si vine la medic pentru a gasi intelegere,respect,incurajare,profesionalism si blandete si cand colo este zdrobit din toate partile.Consider ca,tot personalul ar trebui evaluat psihiatric iar conducerea spitalului sa le impuna o anumita conduita.La bunastarea lor financiara contribuim noi pacientii asiguratii de sanatate.VA RUGAM RESPECT STIMATI MEDICI SI ASISTENTE!

    • ai dreptul sa iti alegi medicul, nu te obliga nimeni sa mergi la un anumit doctor sau spital in aceasi ordine de idei matale pe cine ai votat si cea a facut acela pentru sanatatea ta ma rog pe langa ca tia tras o mare teapa pe o galeata cu faina si o farfurie cu fasole si carnati ?

LĂSAȚI UN MESAJ