Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău celebrează, miercuri, 16 septembrie, Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, pentru a atrage atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa în folosul mediului și pentru sănătatea noastră.

APM Bacău va desfășura în perioada 16-20 septembrie o campanie de informare în școlile din județ. Vor fi diseminate materiale educative la temă, în format electronic. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat data de 16 septembrie 1991 ca „Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon”. UNEP a luat în considerare ziua de 16 septembrie 1987 în care s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, ca o promisiune din partea guvernelor de a proteja stratul de ozon. România a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-și obligația de a se conforma prevederilor acestuia.

În anul 2020 se aniversează 35 de ani de la adoptarea Convenției de la Viena, 33 de ani de la adoptarea Protocolului de la Montreal și se serbează a 30-a zi a Ozonului sub deviza „Ozon pentru viață”.

Ultima evaluare științifică privind degradarea stratului de ozon, finalizată în 2018, arată că părți din stratul de ozon s-au reabilitat într-un ritm de 1-3% la zece ani, începând cu anul 2000. În ritmurile preconizate, ozonul din emisfera nordică și cel de la altitudine medie se va reface până în anul 2030. Cel din emisfera sudică va urma această tendință până în anul 2050, iar cel din regiunile polare până în anul 2060. Eforturile privind protecția stratului de ozon au contribuit de asemenea la lupta împotriva schimbărilor climatice, prin diminuarea emisiilor cu cca. 135 de miliarde de tone în echivalent de bioxid de carbon, din 1990 până în 2010. Protocolul de la Montreal a condus la înlocuirea a 99% din substanțele care degradează stratul de ozon, prezente în frigidere, aparate de aer condiționat și multe alte echipamente.

„Trebuie să continuăm lupta, să menținem aceste rezultate, în special pentru a preîntâmpina apariția surselor ilegale de substanțe care degradează stratul de ozon. Să susținem deschis Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal privind reducerea progresivă a utilizării hidrofluorocarburilor (HFC) la nivel mondial, care se aplică începând cu 1 ianuarie 2019. Prin renunțarea la HFC (freoni), gaze cu efect puternic în încălzirea globală, acest amendament poate preveni creșterea temperaturii globale cu 0,4°C până la sfârșitul secolului.”

Petrică Ilieș, directorul executiv al APM BacăuPUBLICITATE