19 mai 2024
ActualitateOvidiu Ungureanu, la Constanța. Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”

Ovidiu Ungureanu, la Constanța. Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”

Prima etapă a proiectului Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” s-a desfășurat miercuri, 10 aprilie 2024, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, prin organizarea Expoziției de fotografie „TUR DE CONFRERIE”, semnată de artistul vizual băcăuan Ovidiu Ungureanu.

Într-un periplu cultural de excepție, Ovidiu Ungureanu, artist apreciat în arta fotografică, a adus în prim-plan o colecție vastă de fotografii, din ciclul „Imagini recurente”, rezultat al experienței sale captivante în universul maritim. Imortalizarea lumii marine și chemarea depărtărilor, fie ele fizice sau spirituale, devin expresii ale aceleiași căutări fundamentale a umanității: căutarea cunoașterii, a frumuseții și a sensului într-o lume vastă și fascinantă.

În deschiderea expoziției au luat cuvântul gazda manifestării, comandor dr. Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, dr. Lelia Rus-Pîrvan, manager Muzeul de Artă Constanța, graficianul și caricaturistul constănțean Leonte Năstase și directorul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, Gheorghe Geo Popa.



Evenimentul a constituit un punct de întâlnire între artă, cultură și comunitate, răspunzând invitației de participare directori ai instituțiilor de cultură din Constanța, elevi ai Liceului de Marină Constanța, ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, numeroși prieteni artiști plastici, Gabriela Culic (București), Dana și Georgi Voynov din Sinemorets (Bulgaria), buni cunoscători ai artei contemporane românești.

Proiectul „Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Marinei Române, reafirmă angajamentul continuu în promovarea patrimoniului cultural și a valorilor artistice, importanța circulației valorilor, a mobilității artiștilor și a consolidării legăturilor între instituțiile de cultură.

Mulțumiri speciale domnului comandor dr. Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, doamnei dr. Andreea Croitoru, șef Secție Istoria Marinei, și întregii echipe MNMR, precum și sponsorului oficial al evenimentului Evergent Investments.

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.

Rostul călătorului în lume


Circulația valorilor culturale este unul dintre principiile pe care se sprijină politica cultural-artistică a Centrului de Cultură „George Apostu”.

Dacă până acum câțiva ani aceasta încă nu-și găsise coerența programatică și ritmul natural în spațiul românesc, instituțiile culturale în majoritatea lor mulțumindu-se cu puținul din propria ogradă, în ultima vreme, începe să se întrevadă un anumit dezgheț care lasă de înțeles că programul este unul necesar, că poate aduce avantaje nu doar în ceea ce privește o mai bună și amplă vizibilitate a valorilor culturale, cât o întărită valorizare a acestora în oricare dintre formele de reprezentare în arte.

În acest „laborator” imens care este cultura unui popor se regăsesc tradiția și inovația, într-o permanentă competiție academică care transcende formele economiei de piață și dă sens existenței omului, deschizând noi orizonturi ale cunoașterii.

Circulația valorilor culturale presupune, în același timp, o puternică colaborare instituțională care determină o dinamică benefică și necesară, într-un timp în care omul are nevoie din ce în ce mai mult de răspunsuri la întrebări puse și nepuse care să-i reconfirme condiția sa de făuritor a tot ceea ce mișcă pe Pământ și în univers.

Așadar, Omul nu va trebui să abandoneze căutarea care îl definește ca „trestie gânditoare”, căutare întru cunoaștere a sinelui și a identității sale unice, a Adevărului neglijat care poate vindeca condiționările și limitările și care poate duce la atingerea unui nivel de conștiință care să-l poată îndrepta către Dumnezeu, prin care se atinge trăirea sublimă.

Este nevoie, se vede, de o renaștere spirituală în sensul cuvintelor pe care Iisus le adresează lui Nicodim: „Trebuie să vă nașteți din nou” (Ioan, 3:7).

Există o anume căutare a rostului călătorului în lume în opera fotografică a lui Ovidiu Ungureanu, o căutare care dă sens reîntoarcerii la vechi izvoare; o aventură îndrăzneață, pe drumuri mai puțin cunoscute și umblate, dar care, în final, dă forță gândului renașterii noastre spirituale și ideii de păstrare întru imensitatea iubirii care oferă o șansă desăvârșirii.

Pe această cale a frumuseții adevărului și binelui se înscriu și imaginile fotografice ale lui Ovidiu Ungureanu, din ciclul „Imagini recurente”, cale deschisă la Bacău la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, apoi la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” de la Chișinău și acum, într-o „revenire la matcă”, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, locul în care își vor regăsi neodihna dintotdeauna puternic amprentată de un artist pentru care generozitatea nu este doar un cuvânt, este o stare cu care foarte adesea se identifică.

Ovidiu Ungureanu experimentează fără teama de a fi comentat, judecat, cu convingerea că experiența sa de viață și artistică poate oferi celuilalt, deznădăjduit, pierdut, calea spre lumina binefăcătoare și atotcuprinzătoare.

Muzeul Național al Marinei Române din Constanța se îmbogățește cu o colecție de lucrări care vor spune, peste timp, nu doar povestea autorului, ci și a noastră, a tuturor.

Gheorghe Geo Popa

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri