Interventia Rusiei in conflictul din Orientul Mijlociu a deranjat si asta se observa cel mai bine in reactiile presei occidentale, care, dupa ce a prezentat in detaliu monstruzitatile comise de ISIS, s-a declarat siderata ca Moscova il ajuta pe Assad.

Sa nu ne facem iluzii: razboiul civil din Siria nu este o revolutie de eliberare, cum ni se prezinta, ci un razboi sprijinit de forte externe care are ca scop schimbarea Puterii si, impicit, obtinerea de foloase economice.

Acesta a fost scopul “Primaverii Arabe”, care a maturat vechii dictatori doar pentru a-i inlocui cu altii, obedienti Occidentului. In Siria, rasturnarea Guvernului s-a impotmolit iar interventia occidentala a esuat, succesul militar fiind obtinut, insa, de ISIS.

PUBLICITATE

Se stie deja ca ISIS este finantata de Arabia Saudita si inarmata de americani – sa ne amintim de miile de arme si vehicule “capturate” de la armata irakiana. Dar, in ultima vreme s-a confirmat ceea ce se banuia de mai demult: o mare parte din armele cu care tarile occidentale au inarmat “luptatorii pentru libertate” anti-Assad au ajuns in mâinile ISIS sau ale Frontului al-Nusra, organizatie care ar fi afiliata al-Qaida.

Revenind la Rusia, este evident ca obiectivul sau principal este securizarea bazelor sale militare din Siria, care, alaturi de cea din Cipru, ii permit sa actioneze in Mediterana. Nu trebuie neglijat, insa, nici faptul ca, in vremea in care se discuta sanctionarea Rusiei pentru implicarea in Ucraina, se afirma clar ca Moscova ar putea reactiona in Orient, stricând jocurile americanilor. Deocamdata, insa, Rusia a trimis doar armament pentru fortele guvernamentale.

E posibil sa fi ajuns in Siria si un mic corp expeditionar care sa protejeze avioanele si aleicopterele livrate. Va interveni Rusia cu trupe contra ISIS? Asta este discutabil. Ceea ce este mai interesant este reactia Occidentului la ajutorul militar rusesc. Masina de propaganda a fost pornita pentru a demoniza din nou actiunile Rusiei, desi e greu de explicat de ce interventia Moscovei contra celei mai detestate grupari teroriste din lume ar fi un lucru rau.

Spuneam mai demult ca Moscova joaca sah si asta s-a vazut in ultima perioada. Mutarea Rusiei in Orientul Mijlociu este, in acelasi timp, si un excelent mijloc de propaganda, Rusia pozând, din nou, in aparatoarea Crestinismului, in vreme ce pozitiile SUA si ale Marii Britanii sunt subrezite.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ