20 aprilie 2024
Actualitate„Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”, la a XVI-a ediție

„Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”, la a XVI-a ediție

Anul de grație 2021 a marcat, pentru a 16-a oară, fără întrerupere, organizarea, în perioada 9 – 11 septembrie, a evenimentului dedicat profesioniștilor din sănătate „Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”. De această dată, manifestarea a purtat sugestiv denumirea de „Pacientul – punctul de întâlnire al performanţei şi experienţei medicale”. Aflat în organizarea Spitalului din Moinești, cu susținerea comună a  Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a Academiei de Științe Medicale și a Uniunii Medicale Balcanice, manifestarea medicală, creditată de către Colegiul Medicilor din România – CMR și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România –  OAMGMAMR, a reușit să coaguleze la un loc personalități marcante din domeniul medical, din țară și de peste hotare: Prof. Univ. Dr. Cătălin Loghin – University of Texas Health Science Center at Houston, American Board of Internal Medicine, Prof Univ. Dr. Monica Loghin – Department of Neuro – Oncology, The University, of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Rector U.M.F. „Gr. T. Popa” Iaşi – Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rector U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti – Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector U.S.M.F. „Nicolae Testemiţanu” Chişinău – Prof. Univ. Dr. Emil Ceban, Acad. Prof. Univ. Dr. Vladimir Alexandru  Ciurea – „Academia de Ştiinţe Medicale”, Prof Univ. Dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu – U.M.F. „Gr. T. Popa” Iaşi, Prof. Univ. Dr. Iordache Nicolae – Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Conf. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu – U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Mihaela Debiţa – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. Profesioniștilor din medicină, cu cariere exemplare în spate, li s-au alăturat profesori universitari de renume, manageri de spitale, numeroși medici rezidenți și pensionari, factori de decizie din ministerul de resort, asistenți medicali și kinetoterapeuți din toată țara și din străinătate, reprezentanți ai autorităților județene și locale ș.a.

„Ajunsă la cea de a XVI-a ediție, manifestarea «Zilele Medicale Moinești capătă, anul acesta, o dublă conotație. Aceea că, după o perioadă extrem de complicată, generată de pandemia Covid prin care a trecut umanitatea, ne întâlnim, putând analiza și  concluziona, în cadrul forului nostru de tradiție, efectele post pandemice, dar și faptul că, ediția cu numărul XVI lansează teme și discutii de interes de ultimă oră. Ca de fiecare dată, evenimentul nostru de suflet reunește o serie de elite mondiale și românești, nume de rezonanță în domeniu și care vin la Moinești cu teme și dezbateri extrem de interesante. Acordăm un interes major sesiunilor științifice și workshop – urilor legate predilect de Covid. Nu lipsesc, de asemenea, nici demonstrațiile chirurgicale, cu transmisiuni live, un punct forte fiind dedicat medicilor rezidenți – viitorii noștri specialiști și colegi. Sperăm ca și această editie să devină una de succes și interes, atât pentru publicul avizat, cât și pentru vârfurile medicinii din țară și din străinătate. Conchid cu aceleași emoții generate de fiecare editie a «Zilelor Medicale Moinești», urându-le succes tuturor participanților, fără a uita să le mulțumesc pentru interesul acordat întâlnirii noastre”, a fost mesajul de debut transmis de Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești. La rândul său, Prof. Univ. Dr. Emil Ceban, rectorul U.S.M.F. „Nicolae Testemiţanu” Chişinău a evocat excelentele relații pe care instituția pe care o reprezintă le-a avut dintotdeauna cu Spitalul Municipal de Urgență Moinești, mulțumindu-le totodată organizatorilor pentru onoarea de a participa la această nouă ediție a Zilelor Mediacle Moinești”.

Asistentul medical, omagiat în prima zi a evenimentului



Ca aproape în fiecare ediție, evenimentul a debutat, în prima zi de organizare, cu o manifestare dedicată Zilei Asistentului medical – „Asistentul medical – știință și conștiintă, implicare și responsabilitate: un plus spre excelență”. La activitate, au participat toți directorii de îngrijiri din județ, alături de omologii lor din Botoșani, Bârlad și Pașcani, precum și de medicii epidemiologi de la Spitalul Județean Focșani, Spitalul Județean Miercurea Ciuc. De peste graniță, semnalăm prezența Alinei Comerzan, directoare de îngrijiri la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău. Beneficiind de participarea a peste 300 de cadre medicale, acțiunea a fost moderată de prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Dintre cei care au conferențiat îl amintim pe Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, care a prezentat „Strategii manageriale implementate în Spitalul Municipal de Urgență Moinești”, urmat Dr. Sergiu Sîngeorzan, medic primar epidemiologie la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, care a prezentat un „Jurnal SPIAAM de pandemie” și Dr. Diana Stoica, medic primar epidemiologie la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani, care a abordat tema „Studiul CovAc – o radiografie a statusului imunologic Covid-19 al personalului medical al SJU Focşani”. Au mai conferențiat directori de îngrijiri de la spitalele din Botoşani, Bârlad, Pașcani și Bucureşti, care au abordat teme legate de actualitate din domeniul îngrijirii pacientului, inclusiv problemele întâmpinate în pandemia pe care tocmai o traversăm. O pată de culoare a fost prezența actriței Diana Buluga, de la Teatrul Național Cluj Napoca, care a prezentat „Terapia prin artă”, un program creat de asociația culturală „Create. Act. Enjoy”, prin care sunt oferite pacienților, cadrelor medicale și aparținătorilor, activități recreative realizate de artiști profesioniști, cu sprijinul voluntarilor. Metoda vine ca o completare a terapiei clasice, mizându-se pe faptul că starea de bine (well-being) este dată de stările emoționale și psihice echilibrate, precum și de o viață socială care permite accesul la cultură. Cu aceeași ocazie, patru asistente pensionare au fost omagiate de organizatori, conferindu-li-se diplome de merit pentru întreaga lor carieră: Daniela Girtan, Silvia Guliman, Nicuța Mocanu și Nina Panaite. Un moment emoționant care a marcat oarecum întreaga asistență a fost cel în care au fost comemorate cadrele medicale, răpuse de temutul virus SARS-COV-2. Ziua a fost încheiată de prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, cu lucrarea „Răsunetul pandemiei în îngrijirea pacienţilor cu infecţii cronice”. În paralel, a fost derulat și un workshop, în două reprize, dedicat resuscitării cardio – pulmonare.

Intervenții chirurgicale complexe, transmise live

A doua zi a manifestărilor, cea mai bogată în evenimente, va fi moderată de Prof. Univ. Dr. Cătălin Loghin, Prof. Univ. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu și Prof. Univ. Dr. Smaranda Diaconescu. Ziua va debuta cu o sesiune de intervenții chirurgicale, transmisă live, în cadrul căreia vor fi efectuate două colecistectomii minim invazive, prin injectarea, în prealabil, a unei substanțe de contrast (fluoresceina). Apoi, va fi efectuată o intervenție chirurgicală pe o tumoră de colon sigmoid la o pacientă tânără, de 27 ani, suferindă de boala Chron, și o alta la un pacient cu o tumoră de pancreas. Alături de echipa din spital vor participat dr. Bradea Costel, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, dr. Nicolae Iordache, de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” București și dr. Augustin Dima – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală. În programul zilei, a fost programat și un workshop de gastroenterologie digestivă terapeutică, ce va include două ecoendoscopii cu puncție cu ac fin (F.N.A.) şi două cazuri de colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (E R.C.P.), efectuate de As. Univ. Dr Cristina Mădălina Stan-Ilie şi As. Univ. Dr Vasile Şandru – Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” Bucureşti, alături de As. Univ. Dr Gheorghe Bălan – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi. Sesiunea de intervenții chirurgicale live va include și un act filantropic prin care doi pacienți vor beneficia de șansa de a vedea din nou. Este vorba despre despre doi bolnavi de cataractă, unul din Moinești și altul din Zemeș, provenind din medii defavorizate, care în alte condiții nu ar fi putut beneficia de astfel de servicii medicale. Astfel, cu spijinul asociației „Salvând o viață, salvezi o lume”, cei doi vor beneficia de o intervenție chirurgicală de cataractă, cu implantare de cristalin. Operația a fost realizată de dr. Victoria Damian, medic primar oftalmolog la spitalul din Moinești. Gestul de caritate este cu atât mai înălțător cu cât se știe că această boală, cu o patologie senilă degenerativă, pe măsura avansării, afectează autonomia pacienților, făcându-i dependenți de cei din jur.

Viitorul terapiei manuale

Ziua va abunda în tematici extrem de interesante și provocatoare pentru invitați, cum ar fi „CT – cardiac – o schimbare de perspectivă”, prezentată de Prof. Univ. Dr. Cătălin Loghin – University of Texas Health Science Center at Houston, American Board of Internal Medicine, Houston, TX, „Particularitățile insuficienței cardiace în contextul pandemiei Covid -19”, susținută de Prof. Univ. Dr. Georgescu Cătălina Arsenescu – U.M.F. “Gr. T. Popa” Iași, „Cardiostimularea electrică permanentă între avantaje și dezavantaje”, a Dr. Dan Tesloianu și a As. Univ. Dr. Haba Cristian, Dr. Popescu Eduard – Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, „Complicațiile neurologice ale imunoterapiei” expusă de Prof. Univ. Dr. Loghin Monica – Professor, Department of Neuro-Oncology,Division of Cancer Medicine, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX, și multe altele. Programul zilei mai inclusde și un workshop de kinetoterapie, organizat în parteneriat cu Colegiul Fiziokinetoterapeuților, și susținut de Dr. Orest Bolbocean, fondator al Clinicii Empatio Iași, doctor în științe medicale, specilalist în terapie manuală, Kinesiologie aplicată și P-DTR. Sesiunea se intitulează Propioreceptive deep tendon reflex (P-DTR), un concept care este considerat viitorul terapiei manuale. P-DTR este o terapie neurologică unică bazată pe neurologie, biomecanică, neurofiziologie, anatomie și cercetare profundă. Spre finalul încărcatei zile, va fi organizată și o masă rotundă cu tema „Strategia Naţională în Sănătate” – Asociaţia „Alianţa Spitalelor din România”, la care vor participa managerii de spitale şi reprezentanţii Parlamentului și ai Ministerului Sănătăţii. Totodată, în cadrul întâlnirii, va avea loc şi reuniunea primarilor, membri ai „Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimaterice din România”, prin care se doreşte crearea unei filiere turistice balneare şi balneoclimatice la nivelul ţării.

COVID-19, prioritatea medicinii

Ultima zi se va încheia en fanfare, dată fiind multitudinea tematicilor parcurse, majoritatea legate de teribilul virus SARS-COV-2. Conf. Univ. Dr. Camelia Habil Diaconu, președintele Uniunii Medicale Balcanice, va prezenta, pe larg, detalii despre „Complicațiile cardiovasculare în Covid 19” oferind date epidemiologice și subliniind în privința efectelor COVID-19 asupra pacienților cu boli cardiovasculare, tipurile de afectare cardiacă în COVID-19, efectele COVID-19 asupra pacienților cu boli cardiovasculare, comorbiditățile la risc pentru forme severe de COVID-19 și elemente de fiziopatologie: pătrunderea SARS-CoV-2 în celula-gazdă; răspunsul imun în COVID-19). La rândul său, Prof. Univ. Dr. Paraschiva Postolache de la U.M.F. „Gr. T. Popa” Iași va vorbi despre „Reabilitarea respiratorie și pacientul post Covid-19”, în vreme ce Prof. Univ. Dr. Debita Mihaela și Dr. Valerian-Ionuț Stoian, ambii de la Univ. „Dunărea de Jos” din Galați, cu activități și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuv. Parascheva” din aceeași localitate, vor discuta despre „Evoluția infecțiilor respiratorii în județul Galați în primul an de pandemie Covid-19”. Vor mai fi oferite detalii privind vestitul Cerebrolysin, prezentându-se alternative terapeutice în strategia de recuperare post-AVC – Dr. Popescu Violeta, Medic primar Geriatrie la Spitalul Județean Bacău, și multe altele.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri