Dr. Doina Sargu si pacienta ei, Nicoleta Loghin / Liviu Maftei

– O pacienta a crezut ca este insarcinata si ca fatul a ajuns la noua luni – Ea avea, de fapt, o tumora imensa – O echipa de medici de la Maternitatea Bacau a operat-o, cu succes

Nicoleta Loghin, o femeie in vârsta de 47 ani din Parava, ar fi ajuns in pragul mortii, daca o echipa de medici de la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau nu ar fi intervenit prompt si cu profesionalism sa o salveze. Ceea ce au constatat, dupa ce au supus-o pe pacienta unor investigatii medicale complexe si de finete, i-a socat. Rar le-a fost dat sa vada in cariera lor de zeci de ani un asemenea caz, de fibrom uterin.

Despre acest caz, dr.Doina Sargu, medic primar, specialist in obstetrica-ginecologie la maternitatea bacauana, ne-a declarat: “In urma investigatiilor, care au constat si intr-un examen la computer-tomograf, s-a vazut ca are o tumora pelviabdominala giganta. Tumora avea peste patru kilograme, deci cât o sarcina la termen, adica de noua luni. Bolnava o avea de multa vreme, dar i-a fost teama sa vina la spital, pentru a fi supusa interventiei chirurgicale. Acum s-a hotarit pentru ca avea dureri mari abdominale si lombare, combinate cu tulburari urinare. Avea si un inceput de hidronefroza. Daca ar mai fi stat acasa, hidronefroza s-ar fi accentuat si ar fi ajuns la insuficienta renala. Tumora s-ar fi necrobiozat si ar fi degenerat in cancer”.

PUBLICITATE

Dar, gratie competentei echipei de medici formata din dr.Doina Sargu, dr.Tudor Chiriac, medic primar, specialist in obstetrica-ginecologie, si dr.Mircea Bujor, medic anestezist, care au operat-o timp de o ora si jumatate, femeia a scapat cu bine. Bolnavei i-a fost extirpata tumora prin histerectomie totala. Mai exact, pentru a fi salvata, i-au fost scoase uterul, ovarele si trompele, acestea din urma fiindu-i afectate prin staza lichidiana. Operatia a decurs fara incidente si este o reusita medicala remarcabila, dovada ca pacienta s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga fara nicio dificultate la numai o zi de la interventia chirurgicala.

“Am crezut ca sunt insarcinata, desi nu aveam cum”

Vineri seara, 11 decembrie, la doua zile de la internare, am intâlnit-o pe Nicoleta pe holurile maternitatii, stând de vorba cu sora ei, Zaza Dumitru, care locuieste in Bucuresti, si cu mama lor, Alexandrina Manea. Cele doua ne-au relatat ca Nicoleta este absolventa a Liceului de filologie “Iulia Hasdeu” din Bucuresti, ca o perioada a urmat si o facultate si ca vorbeste fluent limba franceza. In iunie 1990, la “mineriada”, s-a aflat in Bucuresti si a fost batuta in cap si ea pe strada de catre mineri.

A stat in coma trei zile. De atunci a ramas cu sechele neurologice si face tratament continuu. Si-l administreaza singura in mod constant, astfel ca este totdeauna lucida si coerenta. Ceea ce ne-a povestit pacienta despre situatia in care a ajuns pare de-a dreptul incredibil.

“Nu stiu exact de când a inceput sa-mi creasca burta, ne-a spus Nicoleta Loghin. Am vazut si eu ca in ultima vreme m-am ingrasat foarte mult, ca la o sarcina. S-a dezvoltat ca un fat. Chiar mi-am zis ca sunt insarcinata, dar nu aveam cum pentru ca nu am avut si nu am prieten. Am facut si testul de sarcina, dar a iesit negativ. Atunci am mers la medicul de familie care m-a trimis aici.”

Toate acestea ne-au fost confirmate de catre mama ei.

“Plâng de fericire!”

Atât mama cât si cele doua surori nu mai contenesc sa le multumeasca medicilor pentru ceea ce ei au facut ca sa o salveze pe bolnava.

“Ne-a fost foarte teama ca Nicoleta va muri, ne-a marturisit Zaza Dumitru. Ceea ce s-a facut pentru ea este o minune. Este puterea lui Dumnezeu, dar si a medicilor care au operat-o. Avem toata recunostinta pentru ei si ne rugam la Dumnezeu sa-i aiba in paza Lui.” La rândul ei si pacienta ne-a spus:

“Acum plâng de fericire si pentru faptul ca am nimerit un medic atât de bun profesional si sufletist ca doamna doctor Sargu. Le multumesc tuturor pentru ca mi-au redat sanatatea si mi-au salvat viata!”. Pentru a evita o astfel de situatie extrema, femeile trebuie sa stie ca este obligatoriu sa se prezinte la medicul specialist o data la 6 luni pentru un examen de col uterin si de organe genitale interne (uter si anexe). De asemenea, este neaparat necesara si efectuarea testului Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Multa sanatate pacientei si felicitari ,dar si cat mai multe interventii reusite,echipei!!! Putin cate putin imaginea SJU Bacau se poate schimba in bine atunci cand profesionistii se dovedesc gata sa ajute,neconditionat,pe cei in suferinta.Despre asemenea medici ar trebui sa se scrie mai des!

  2. Auzi…”investigatii medicale complexe si de finete” pentru o tumora de peste 4 kg! Probabil dr.Sargu a identificat tumora gigant la microscop dupa care a facut o “mica” incizie extirpand tot ce se putea (la organe ma refer). Exact specialitatea sa! Felicitari doamna doctor! Cat a costat-o pe biata pacienta?

  3. Si eu eram sa pierd a doua sarcina din cauza acestei idioate.
    M-a determinat s-o duc peste termen , iar dupa nastere mi s-a spus ca placenta incepuse sa se descompuna, iar copilasul a avut probleme de sanatate, care slava Domnului au fost minore.

LĂSAȚI UN MESAJ