În 2021, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” împlinește 30 de ani. Dar, astăzi, 22 iulie, Filiala „Colonel Corneliu Chirieș”, din Bacău, ajunge la 29 de ani.

Sunt membru al acestei organizații, declarată „de utilitate publică” în anul 2014, și fac pentru ea, după puterile mele, câte un mic act de voluntariat: consemnez în presă evenimentele de sub egida ei și, pe unde sunt convocat, sunt, de regulă, prezent. I-am cunoscut pe cei care au înființat filiala și care au condus-o în cei 29 de ani, pe cei pe care i-am văzut acolo dedicați unui cult care ar trebui să ne onoreze pe toți, Cultul Eroilor Neamului.

Alături de ei, am dat și eu, de multe ori, onor la Monumentele Eroilor. Pentru că doar cu ele și cu amintirea eroilor am mai rămas.

Mi-a atras atenția, acum câțiva ani buni, la sfințirea unei troițe și a unei fântâni în comuna Orbeni, îndemnul excepționalului preot George Daniel Nădejde de a ridica mereu astfel de „monumente” întru cinstirea credinței strămoșești. „Când vei trece pe lângă o troiță – spunea preotul – oricine ai fi îți vei aduce aminte de Dumnezeu și poate îți vei face și tu cruce cu gândul la EL!”. Îmi aduc aminte aceste cuvinte și ori de câte ori trec pe lângă un monument ridicat întru cinstirea Eroilor Neamului. Atunci mă gândesc și la EL, dar și la EI.

De atâta vreme pe lângă membrii filialei Cultul Eroilor din Bacău, am văzut multe. Și acțiuni specifice și monumente și cimitire ale eroilor, dar și caractere etalate de unii sau de alții. Nu-i voi uita niciodată pe carismaticii și devotații președinți ai filialei, plecați deja și ei să-i vadă pe Eroi acolo unde au fost chemați de Dumnezeu să se odihnească, fondatorul filialei, coloneii Corneliu Chirieș și Paul Valerian Timofte. Excepționali oameni, dăruiți parcă de divinitate să ne facă pe toți să vibrăm atunci când venim să-i comemorăm pe Eroi. Amândoi au ținut sus, aproape 29 de ani, drapelul filialei. Drapelul trebuie ridicat și fluturat din nou și mă rog să ne Domnul înțelepciune pentru a ne alege un nou președinte excepțional. Să dăm împreună, mulți ani, onor la Cultul Eroilor Neamului.

 

Petru DonePUBLICITATE