Proiectul cu finanțare europeană „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020”, semnat recent cu Ministrul Fondurilor Europene, a fost prezentat, joi, 16 ianuarie, într-o ședință festivă a Consiliului Local.

La eveniment a fost prezent și directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe, beneficiarul finanțării, președintele CJ Bacău, Sorin Brașovean, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, Valentin Saghiu, șefi de instituții județene și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene.

Proiectul este finanțat cu 275,6 milioane de lei (57,8 mil. euro), fonduri nerambursabile, din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Circa 19.000 de locuitori ai municipiului Onești vor avea acces la apă potabilă și alți 41.500 vor beneficia de servicii de canalizare la cele mai înalte standarde.

„Municipiul Onești – a apreciat Felix Stroie – va avea cel mai modern sistem de apă și canalizare din România datorită implementării proiectului, localitatea fiind până în prezent în afara Master Planului județului Bacău în ceea ce privește infrastructura de apă, canalizare și epurarea apelor uzate”.

Vineri se deschid ofertele pentru. lucrări. Acestea se vor finaliza în 2022. Se începe cu stația de epurare, din care nămolul rezultat vă fi livrat în agricultură. Se va continua cu reabilitarea rețelelor de apă potabilă și a instalațiilor aferente. Se extind rețelele, inclusiv cele de canalizare și se va investi și într-o sursă de alimentare cu apă a orașului, din Trotuș.

“Este un moment important și emoționant pentru oneșteni. RAJA a câștigat în numai doi ani finanțarea, cu sprijinul primăriei Onești. După multe convulsii cu fostul proprietar al sistemului de apă-canal de aici. Soluția fost RAJA Constanța, care a făcut deja mari investiții la noi. Și CJ a sprijinit noul proiect, iar CL Onești a făcut în acest sens un pas uriaș”.
Sorin Brașoveanu
președintele CJ Bacău