19 aprilie 2024
ActualitateOnești: Ceremonial pentru reînhumarea osemintelor a 23 de Eroi

Onești: Ceremonial pentru reînhumarea osemintelor a 23 de Eroi

La Biserica „Sf. Nicolae”, din Onești, a avut loc, duminică seara, ceremonialul religios de așezare a osemintelor a peste 23 de ostași eroi români în osuarul de lângă Monumentul Eroilor din curte lăcașului de cult. La ceremonial și la slujba de pomenire a eroilor au venit primarul de Onești, Laurențiu Neghină, viceprimarul Adrian Jilcu, președintele și prim-vicepreședintele Filialei județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei, dar și alți membri ai Filialei, precum și gl. (rtr) dr. Vasile Jenică Apostol, alături de câteva zeci de oneșteni. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți sub ascultarea părintelui dr. Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești.

Monumentul și osuarul au fost refăcute prin strădania părintelui paroh Ioan Berdan, a preoților din parohie și a unor credincioși ai ei.
Osemintele aflate inițial îngropate inclusiv în jurul lăcașului de cult au fost deshumate chiar de Ziua Reginei Maria din acest an (29 octombrie). Regina a fost, în timpul Primului Război Mondial, la biserica din Onești, unde a găsit sute de ostași eroi răpuși în lupte și înhumați acolo. În apropierea bisericii era și primul Spital înființat de regină (și care-i purta numele), în conacul boierului Alecu Aslan (astăzi Clubul Elevilor).

Osemintele deshumate au fost așezate într-un scriu acoperit cu drapelul național și aduse, vineri, 29 octombrie, în incinta bisericii. De aici, duminică seara s-a plecat într-o procesiune religioasă în jurul bisericii, sicriul fiind purtat de o grupă de militari ai Jandarmeriei.



Slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată în foișorul din curtea lăcașului de cult. După slujbă, despre importanța inițiativei preoților și credincioșilor Bisericii „Nicolae”, dar și despre semnificația omagierii permanente a memoriei Eroilor Neamului au vorbit, cu aplomb, sensibilitate și documentat, părintele Ioan Bârgăoanu, primarul Laurențiu Neghină, președintele Filialei Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, gl. (retr.) dr. Vasile Jenică Apostol și parohul bisericii, părintele Ioan Berdan.
Filiala Județeană „Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria” a înmânat, apoi, primarului Laurențiu Neghină „Medalia 30 de ani de la înființarea ANCE”. O diplomă de excelență și o medalie au fost oferite și părintelui Ioan Berdan. Iar părintelui protopop Ioan Bârgăoanu i-au fost conferite Emblema de Onoare a ANCE, care este cea mai înaltă distincție oferită de această Asociație.

La finalul ceremonialului, osemintele eroilor au fost coborâte în noul osuar. Sfințirea lui și a monumentului din fața sa vor fi organizate când regulile sanitare se vor mai îmblânzi.

Preot protopop dr. IoanBârgăoanu – „Este, pentru noi, o mare responsabilitate să cinstim pe cei care au făurit România. Este o bucurie a sufletelor noastre să ne cinstim eroii de pe aceste locuri. Trenurile de pe Valea Cașinului veneau, în timpul Primului Război Mondial, cu vagoane de adormiți întru Domnul, căzuți în lupte. Iar Oituzul și Cașinul aduceau în apa Trotușului sânge. Atunci, ostașii mureau cu miile, peste 80.000. Acum am deshumat, cu binecuvântarea IPS Ioachim, osemintele pe care le așezăm în noul osuar. Noi am numărat osemintele a peste 23 de ostași, dar în jurul bisericii au fost înhumate sute de trupuri atunci. Aici, Regina Maria și generalii armatei au organizat procesiuni și s-au rugat pentru sufletele eroilor. În aceste oseminte se află, de veacuri, o rană deschisă, care nu se va închide niciodată. Acolo se află inima neamului nostru românesc.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri