14 aprilie 2024
CulturăOneșteanul Dorel Bălăiță ne aduce în lumina Crucii

Oneșteanul Dorel Bălăiță ne aduce în lumina Crucii

În Holul B al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, vineri, 24 martie, va fi vernisată, de la ora 14,00, o originală expoziție de cruci de mână și pristolnice – crestături în lemn realizate de ing. Dorel Bălăiță, din Onești. Expoziția este intitulată „În lumina Crucii”

„Este o invitație la o călătorie în apropierea sufletului țăranului român de altădată, prin intermediul a circa 120 de cruci de mână și pristolnice readuse la lumină cu ajutorul tehnicii crestării lemnului – spune inginerul chimist îndrăgostit de arta populară românească. Sunt obiecte cruciforme inspirate din creațiile meșterilor populari, a meșterilor cruceri, din întreg teritoriul românesc, obiecte care l-au însoțit pe român în întreaga sa existență și l-au ajutat să se apropie de Dumnezeu. Expoziția este un omagiu adus talentului și imaginației meșterului popular anonim plin de ingeniozitate și credință în Dumnezeu, care a creat astfel de obiecte de cult într-o diversitate atât de mare și care au ca simbol Crucea. Aceste obiecte, care îmbină sacrul cu istoria și etnografia, sunt mărturii ale spiritualității românești genial exprimate în lemn cu ajutorul tehnicii crestării. Crucea este semnul mereu dătător de speranță într-o lume mai bună, în viața veșnică și de biruință, în luptele duse împotriva invadatorilor”.

Dorel Bălăiță s-a remarcat, în ultimii ani, ca fiind și un pasionat colecționar de jetoane, pasiune prin care face o veritabilă arheologie industrială, dar este și un iubitor de frumos și de adevărul istoric și expune periodic icoane și cruci modelate în lemn și linguri crestate cu motive tradiționale. Are în palmares câteva expoziții personale.Expoziția de acum nu este întâmplătoare, pentru că suntem chiar în Postul Paștelui, deci în preajma celui mai important eveniment pentru creștini, Învierea Domnului Iisus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri