Afaceristul Viorel Rusu (foto), denuntator in dosarul de trafic de influenta in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu si Adrian Popescu, fost deputat PDL, au fost audiati in instanta si au explicat, pe rând, in versiune proprie, ce reprezentau cei 220.000 euro care ar fi intrat, conform rechizitoriului, in conturile lui Berca, Banu si ale PDL.

Dupa ce la un termen trecut, Mihai Banu si-a retras o parte din declaratiile date la urmarirea penala impotriva lui Berca si a sustinut ca nu a primit niciodata bani de la Rusu nici pentru el, nici pentru Berca, un martor important, audiat ieri in instanta, vine sa rastoarne aceste afirmatii.

Adrian Popescu, fost deputat PDL si prim-vicepresedinte al partidului, si-a inceput declaratia prin a pune accent pe faptul ca in Biroul Permanent al PDL se discuta doar despre “sponsorizari legale, nu despre bani negri”.

Pe parcurs, declaratia s-a schimbat, mai ales când judecatorul i-a reamintit ce a sustinut la urmarirea penala, respectiv acuzatiile la adresa lui Berca si Banu. Popescu a confirmat ca Rusu era un apropiat al partidului, sponsor principal in campania pentru alegerile locale din 2012, dar si in cea anterioara.

Adrian Popescu
Adrian Popescu
„Nu stiu cine a facut referire la SC Rustrans (administrata de Viorel Rusu, n.r.), se vehicula ca sponsor principal. S-a spus ca este posibil ca Rustrans sa sponsorizeze partidul, intrucât Viorel Rusu era un apropiat al partidului. Nu am date concrete, dar cred ca a sponsorizat si inainte de acea campanie. In legatura cu Rustrans au mai fost discutii ulterioare pentru ca nu veneau banii, din octombrie 2011 pâna in aprilie”, a declarat Adrian Popescu.

In ceea ce priveste lucrarea la scoala din Ardeoani, executata de o firma a afaceristului Viorel Rusu, pentru care se cerea insistent sa se intervina la Guvern in vederea alocarii de fonduri, Popescu arata ca problema era cunoscuta in PDL si ca cei doi inculpati i-au promis, intr-adevar, primarului din Ardeoani ca il vor ajuta sa obtina finantarea. “Primarul Victor Diaconu a cerut de mai multe ori sa fie ajutat sa obtina finantarea pentru a achita lucrarea facuta la scoala. Banu si Berca nu au avut o atitudine negativa si-i spuneau primarului ca or sa incerce sa-l ajute sa primeasca fondurile”, arata Adrian Popescu.

„Se certau in legatura cu banii. Berca intreba de ce nu vin banii”

Mihai Banu
Mihai Banu
La 270.000 euro a fost estimat necesarul financiar al PDL pentru campania electorala, dupa cum a mai declarat Popescu. „Banu se ocupa de necesarul financiar, era in fisa postului. Mihai Banu a spus ca cel mai bun sponsor este Rustrans. Si ca a luat legatura cu Rusu si ca acesta il asigura ca va da banii. Berca a fost de acord, de mai multe ori si-a aratat acordul legat de sumele date de Rustrans. La un moment dat chiar a fost o discutie intre Banu si Berca, la care a asistat si Constantin Scripat, pe un ton mai ridicat. Se certau in legatura cu banii. Ca nu vin banii. Berca intreba de ce nu vin banii”, explica Popescu.

Cu un efort mare de memorie, acesta a incercat sa-si “aminteasca” ce a declarat la urmarirea penala si, in final, dar cu mare greutate, a recunoscut ca este adevarat si si-a mentinut declaratia data: „Gabriel Berca ii reprosa lui Mihai Banu ca a luat bani de la Rusu si ca nu i-a adus pe toti la partid, iar Banu incerca sa-i justifice banii luati de la Rusu si modul de cheltuire a acestora. Atunci, Banu a spus ca a dat 30.000 de euro unei firme din Bucuresti pentru sondarea opiniei publice. Iar o alta suma ar fi fost data ca donatie la sediul central al PDL, dar nu stiu daca Banu a spus ce suma”, mai precizeaza Popescu.

El a povestit si despre o intâlnire intre el, Rusu si Banu, la un hotel din Bucuresti, in cadrul careia Banu l-a asigurat pe afaceristul denuntator ca va incerca sa-l ajute sa-si recupereze banii. De aici si concluzia acestuia ca Rusu, cunoscut ca sponsor fidel al partidului, nu a mai sponsorizat partidul si in 2012 “probabil pentru ca nu l-au ajutat sa-si obtina banii pentru lucrarea la scoala din Ardeoani”.

Gabriel Berca
Gabriel Berca

“Prin Berca si Banu se exercita influenta”

Retinut la inceput, Popescu s-a dezlantuit pe parcursul audierii, iar acuzatiile lui au devenit tot mai grave: „Nu stiu daca Banu a luat bani de la Rusu. Dar, parerea mea este ca a luat.” De altfel, judecatorul i-a amintit ce a declarat la urmarirea penala când sustinea ca „este cert ca Banu Mihai a primit bani de la Rusu, dar nu stiu suma. Ma refer la banii necontabilizati, primiti fara documente, bani negri”, declaratie pe care si-a mentinut-o si a completat-o:

„Spun ca este cert pentru ca toata lumea vorbea despre asta.” Popescu a mai spus ca Berca si Banu erau cei care hotarau modul de cheltuire a sumelor, “atât cele primite prin mijloace legale, cât si asa-zisii bani negri”. In opinia lui, exista o legatura clara intre sponsorizarile lui Rusu si pretentiile sale ca Berca si Banu sa-l ajute si sa intervina la Guvern. „Rusu a insistat pe lânga Berca si Banu pentru a se interveni la Guvern. Prin Berca si Banu se exercita influenta pentru ca ei erau reprezentantii partidului. Insa, Banu nu putea singur sa rezolve problema. Aceasta problema putea fi rezolvata de presedintele partidului.(…) Berca a fost de acord cu solicitarea lui Rusu, in sensul ca se va implica personal in obtinerea finantarii”, a explicat Popescu.

„Nu stiu ce sume a dat Rusu, nici ca sponsorizari conforme cu legea, nici ca bani negri. Desi sunt prieten cu Rusu Viorel, niciodata nu mi-a spus daca le-a dat bani lui Berca si Banu pentru a interveni la Guvern. Apreciez ca sponsorizarea lui Rusu a fost oferita ca un favor si nu ca o conditionare.” – Adrian Popescu

„Banu nu ma chema ca sa ma vada, imi spunea ca viata este grea si ca Berca are nevoie de bani”

Aparitia lui Viorel Rusu in instanta nu a ramas neremarcata, mai ales ca afaceristul a devenit celebru prin recordul la denunturi. El a povestit cum a câstigat licitatia pentru lucrarea de la scoala din Ardeoani si cum, la un moment, lucrarile nu i-au mai fost platite, motiv pentru care s-a gândit sa le sisteze.

Dar, promisiunile primarului din Ardeoani si asigurarile date de Berca si Banu ca va primi banii cât mai repede l-ar fi convins sa continue lucrarile. Cum l-a asigurat Berca pe Rusu? Chiar in public. „La deschiderea anului scolar.

Expresia a fost: «Mai sunt si constructori cu suflet si, chiar daca nu si-au incasat banii, au terminat lucrarea si copiii pot invata intr-un nou sediu.» Exista inregistrari facute la acel moment festiv. M-a asigurat ca va face toate demersurile sa obtin finantarea. Nu mai stiu daca atunci, in public, sau personal. Banuiesc ca primarul din Ardeoani a mers la partid si ca i s-a promis sprijin. Eu am purtat discutii si personal cu Berca si Banu care mi-au promis ca vor incerca sa rezolve problema, ceea ce au si facut”, sustine Rusu, referindu-se la cele trei plati facute in decembrie 2010, de 200.000 lei, si in 2011 – una de 515.000 lei si alta de 200.000 lei.

„Banu m-a sunat la a doua plata si mi-a spus ca s-a aprobat transa. Am avut foarte multe intâlniri la Bucuresti. In fiecare marti, Banu ma chema la Bucuresti. Imi spunea ca miercurea este sedinta de Guvern si ca urmeaza sa-mi fie aprobate fondurile pentru acea investitie. Banu nu ma chema ca sa ma vada, imi spunea ca viata este grea si ca Berca are nevoie de bani. Sa aduc, acolo, 10-15.000 euro”, sunt acuzatiile lui Viorel Rusu. In total, spune acesta, i-ar fi dat lui Banu 270.000 euro, in mai multe transe.

„Problema banilor o discutam cu Banu, dar am discutat-o si cu Berca, dar acesta mi-a spus ca aceasta problema sa o discut cu Banu. Pâna la finalizarea investitiei si inaugurarea ei, in octombrie 2010, nu mi s-a cerut nicio suma de bani. Nu a fost niciodata vorba de nicio sponsorizare pentru partid. Banii erau pentru Banu si Berca. Si nu eu i-am oferit, ci mi-au fost ceruti de Banu”, a completat Rusu.

Denuntatorul a povestit si despre un tertip gândit de Banu pentru ca Rusu sa poata scoate si bani din firmele administrate. „I-am spus ca nu mai am bani personali si atunci mi-a spus sa-i dau din firma. Banu a venit cu solutia prin care sa scot bani din firma. Mi-a propus sa-mi vânda 1 ha de teren si eu i-am spus ca bate la ochi suma – 35.000 euro, dar atâta avea el nevoie. Nu stiu nimic despre acel teren, nu l-am vazut si nu am avut intentia sa-l cumpar”, a mai precizat Rusu.

Subiectul insa a ramas in aer, pentru ca audierea a trebuit intrerupta, chiar in momentul in care avocata lui Banu ii adresa lui Rusu intrebari. Denuntatorul s-a plâns ca i-a scazut glicemia si ca nu se simte bine. Audierea lui si a altor martori va fi reluata la termenul din 19 noiembrie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Hoti peste hoti si deasupra alti hoti.
    Penali cu totii, incep sa se parasca unii pe altii, spre aflarea adevarului.
    Vom trai si vom vedea, dar ,,Boala din nascare leac nu are”.

  2. O doamne !Poate isi gaseste si acest Rusu nasul.El a sponsorizat si “dreapta” si “stanga” ca doar licitatiile le castiga el,chiar daca erau supra,supraevaluate (sa pata trage banii de sponsorizari inapoi)

  3. Turnatorul este unul singur si ala semianalfabet si securist nenorocit, care avand firma in stare de insolventa, s-a gandit sa o salveze prin denunturi . Sa spuna de unde sunt banii pe care i-a dat daca i-a dat; din firma, din banca sau din saltea. Cand este asaltat cu intrebari, culmea i se face rau. Cat o sa-i mai mearga jigodiei, asta poate vom afla curand.

  4. Cat ne-am chinuit sa scapam de rusi si uite ca la Bacau nu a fost chip .Mafiot si rusul de la Rustrans si cel de rombet , unic general, elco , pheonix group ,x-cape.Puscaria ii asteapta, drum bun ,cale batuta !

LĂSAȚI UN MESAJ