A plecat la Cele Eterne inginerul, omul de afaceri, scriitorul, vizionarul și filantropul Herman Victorov, originar din orașul Târgu Ocna. Pe 9 august avea să împlinească 90 de ani. Trăia în Windsor (Ontario, Canada), dar – scrie publicistul Adrian Graunfels, de la Editura Saga din Israel – a avut o carieră plină de aventuri și cotituri spectaculoase. „A traversat, ca adolescent – precizează Graunfels -, împreună cu familia sa, anii de antisemitism și marele pogrom de la Iași, evenimente pe care le descrie cu exactitate și o deosebită emoție în cartea sa autobiografică «Sub aripa neagră a războiului» (Maple Red Publising House, Toronto, 2014. Coautor Mihaela Victoria Ignat)”.

În anul 1975 a emigrat în Israel, iar în 1984 a plecat în Canada, unde a fondat Technophar Equipment and Services Ltd, companie producătoare de mașini pentru capsule din gelatină folosite în industria farmaceutică. Dar a investit și în România, la Odorheiu Secuiesc și Cornu.

A scris cărți, a apărut în programe televizate și în ultimii ani a sponsorizat și Editura Saga, pentru a întreține vie cultura de limbă română din Israel. În iulie 2005 – citim în recentul „Dicționar al oamenilor de seamă – Târgu Ocna” publicat de Corneliu Stoica – a suportat cheltuielile necesare montării de noi conducte de gaze și de apă rupte de inundații pe valea Trotușului. Pentru acest gest, Herman Victorov a fost declarat cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna.

„Deși se apropia de vârsta de 90 de ani – mai spune Adrian Graunfels – dorea mult să revină în țară pentru conferințe și lansarea cărții sale autobiografice”. La începutul cărții „Sub aripa neagră a războiului” autorul povestește despre copilăria lui în Târgu Ocna (cartea poate fi achiziționată și online de la Librăria „Mihai Eminescu”).PUBLICITATE