Miron Smarandache, deputat de Bacau, ii solicita ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, masuri de protectie pentru producatorii autohtoni de lapte.

Social-democratul arata ca vânzarile de lactate produse in România au scazut in septembrie si octombrie cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe piata intrând, dupa embargoul impus de Rusia, cantitati mari de lactate din UE.

“Potrivit patronatelor din domeniu, exista temerea intemeiata ca numarul fermelor românesti ar putea scadea drastic in urmatorul an, deoarece procesatorii autohtoni au inceput sa piarda competitia cu cei din tarile UE, din cauza preturilor reduse ale acestora”, arata deputatul. Crescatorii de bovine sustin ca au fost “omorâti” de embargo, in tara ajungând lapte din state care exportau in Rusia.

Smarandache mai precizeaza ca nu doar vânzarile de lactate românesti s-au diminuat, ci intreaga piata a laptelui a scazut vertiginos.

Astfel, vânzarile de lactate sunt, in primele zece luni ale acestui an, mai mici cu 5-7% fata de cele inregistrate in aceeasi perioada din 2013.

Smarandache are doua intrebari pentru ministrul Agriculturii: “Ce masuri veti lua pentru a-i sustine pe fermierii români, fara a intra in contradictie cu normele europene in domeniul comercializarii laptelui? Care sunt pierderile inregistrate de producatorii de lapte in aceasta toamna, atât la nivel national, cât si in judetul Bacau?”PUBLICITATE