4 octombrie 2022
15 C
Bacău

Omagiu la mormântul eroului băcăuan de la Rahova

.

HomeActualitateOmagiu la mormântul eroului băcăuan de la Rahova

Maiorul Constantin Ene, erou băcăuan în Războiul de Independență, a fost comemorat luni, 8 noiembrie, la o zi după ce s-au împlinit 144 de ani de când a căzut în luptele de la Rahova. Evenimentul a avut loc la mormântul eroului din Cimitirul Central („Eternitatea”) din Bacău, în prezența unui grup de militari ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU), care poartă numele maiorului Constantin Ene, și a reprezentanților Filialei județene Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.

La mormânt, preotul Mihai Beicu, parohul bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” situată în apropierea IJSU Bacău, a oficiat o slujbă de pomenire, în prezența maiorului Ionuț Hîncu și a căpitanului Adrian Cozma. La slujba de pomenire au venit și Dănuț Voicu, președinte al Filialei „Colonel Corneliu Chirieș” a ANCE „Regina Maria”, și prim-vicepreședintele filialei, Cristinel Aioanei.
Personalitatea eroului și contribuția sa în luptele din Războiul de Independență au fost evocate de Dănuț Voicu.La finalul evenimentului de luni, la mormântul eroului militarii IJSU Bacău și reprezentanții Filialei Cultul Eroilor au depus coroane de flori.

Maiorul Constantin Ene a condus, în ziua de 7 noiembrie 1877, primul eșalon de atac pentru cucerirea cetății Rahova și a căzut în luptă. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat în Bacău, orașul unde s-a născut pe 20 decembrie 1837 și unde se afla și familia sa. A fost înmormântat, provizoriu, la Ghigen (un sat de lângă Rahova), dar a fost adus în Bacău și reînhumat, cu onoruri militare, pe 17 noiembrie 1877, în Cimitirul Central.

„Bravul maior Ene – scria comandantul Armatei Române într-o scrisoare adresată soției eroului – a murit moarte de erou în strălucita luptă dinaintea Rahovei. Patria a pierdut întrânsul un nobil fiu, armata […] un ofițer viteaz și distins”. Alexandru Odobescu îl numea „eroul băcăuan”, dar a fost evocat și de George Coșbuc. În anul 1907 unei vedete torpiloare i s-a dat numele eroului, iar în 1915 i s-a ridicat un bust în București. Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Războiului de Independență au fost dezvelite busturi și în Bacău și la Giurgiu. Iar în Bacău și în București câte o stradă poartă numele maiorului erou. În Bacău, în Parcul Trandafirilor, din centrul orașului, se află și un bust al eroului, realizat de sculptorul Vasile Năstăsescu.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri